Ruskiga mord och dubbelt hor i 1600-talets Kimito på Åland

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-1, Artikel

KJELL E GENBERG

Ann-Gerd Steinby har skrivit en alldeles förfärlig och förfärligt spännande historisk thriller från 1690-talets åländska skärgård. Den heter Himlens vrede (Bonniers i Sverige och Söderströms i Finland) och finns numera bara på bibliotek. Det har varit tal om en pocket, men än har inget hänt.

Det är lite underligt att en verklig historia från Ålands mörka förflutna blev en bestseller i både Sverige och Finland. Fast kanske inte ändå. Himlens vrede utspelas på den stora ön Kimito sydväst om Åbo namnet Kimito betyder ”den svarta ön” och för tanken till de stora mörka skogar som fortfarande täcker en stor del av ön. Romanen innehåller alla de ingredienser som får människor att höja på ögonbrynen: Den unge, vackre prästen Henrik Florin kommer till Kimito, som är ett stort och rikt pastorat, i slutet av 1600-talet där han träffar kronofogdens (den som samlar in områdets skatt) hustru Christina Pratana. De inleder ett förhållande. Då båda är gifta är detta mycket olagligt. Brottet kallas dubbelt hor och är belagt med dödsstraff.

”Det var en fascinerande berättelse som jag fick alldeles gratis”, förklarar Ann-Gerd Steinby. ”Men den var inte lätt att skriva trots att jag vid den tiden var gift i Kimito, tillbringade all fritid där och kunde forska i det utmärkta lokala arkivet. Väldigt mycket har förändrats under de många år som gått sedan den hemska historien inträffade. Men med hjälp av gamla kartor kunde jag rekonstruera en hel del.”

En svårighet var att ge berättelsen ett perspektiv. Det löste Ann-Gerd genom att låta händelserna skildras av husjungfrun Alisa Eriksdotter Favorina som skriver dagbok.

Kärleken mellan den unge prästen och kronofogdens hustru slutar i tragik. Kronofogden faller efter en blöt fest av sin häst och störtar ner i kvarnströmmen nära sitt hem. Först tror man att det är en olycka, men sedan uppdagas att såren i huvudet gjorts med yxa och att han sannolikt varit död då han slängdes i vattnet. Det visar sig att kronofogden blivit ihjälslagen i prästgårdens bakstuga. Henrik Florins hustru dör också på ett underligt sätt i barnsäng. Utredningen avslöjar det dubbla horeriet.

Alla har funnits i verkligheten

”Jag har varit noga med att alla personer i romanen ska ha existerat, så jag arbetade hårt med något som kan karaktäriseras som rena släktforskningen”, förklarar Ann Gerd Steinby. ”Dessutom satt jag i arkiv och läste rättegångsprotokollen. Det är alltså inte så underligt att det tog mig tio år att få manuskriptet klart.”

Allt slutade med katastrof för Florin och Christina Pratana. Den vackre prästen åtalades for anstiftan till mord, fälldes och halshöggs vid Åbo tull tillsammans med tre sammansvurna i maj 1706. Lika illa gick det för Christina. Hennes huvud föll för bödelns bila i Kimito en månad senare.

Boken väckte stor uppståndelse, inte minst i Kimito, där man nu arrangerar mordvandringar till de olika platser som romanen berättar om.

Ann-Gerd Steinby skrev sedan en fortsättning på Himlens vrede. Den har fått titeln Korpens land (Söderströms) och utspelar sig under Det stora nordiska kriget (1700-1721), den historiska period som i Finland brukar kallas Stora ofreden. Här finns ättlingarna till persongalleriet i Himlens vrede med, men det räckte tydligen inte för att beveka Bonniers. Romanen är inte utgiven i Sverige.

Ann-Gerd Steinby är född och uppvuxen i Helsingfors och det starka historiska intresset har tydligen genetiska orsaker. Fadern doktorerade i historia och arbetade som tidningsman; hennes mor var historielärare. För 20 år sedan flyttade Ann-Gerd till Åland efter att ha arbetat som journalist på Husis – alltså Hufvudstadsbladet, Finlands stora svenskspråkiga tidning, under 1970-talet. I Mariehamn arbetade hon på Radio Åland och Tidningen Åland.

”I Mariehamn hamnade jag för att jag träffade min nuvarande man. Nu arbetar jag på Hufvudstadsbladets lokalredaktion i Mariehamn. Här är mycket mindre stress och jag har fått tid och möjlighet att skriva annat än artiklar.”

En hel del ”annat” har det blivit. Ann-Gerd Steinby har hittills publicerat 14 böcker, sex av dem skönlitterära och åtta i ämnet företagshistoria. En av dem, som hon gärna nämner är debutboken som kom 1988: Badort på modet – som handlar om den knappt dokumenterade tid då Mariehamn var turistattraktion med hälsosamma kurbad i början av förra seklet. Med Ann-Cristine Waller har hon också skrivit en biografi över Anni Blomqvist, kvinnan som skrev Stormskärs-Maja.

Böcker av Ann-Gerd Steinby:

Romaner

Himlens vrede. 1992*

Korpens land. 1994*

Faktaböcker

Badort på modet: badliv i sekelskiftets Mariehamn. 1988*

Åland 1988

Kastelholm: kungligt slott, 1990

Mariehamn: sjöfartsstaden. 1991

125 år i samhällets tjänst: Ålands ömsesidiga försäkringsbolag 1866-1991. 1991

Anni Blomqvist, Stormskärs-Majas skapare. Tillsammans med Ann-Christin Waller. 1993*

Åland. 1994, 1997

Finland 1995

Ålands frimärken berättar. 1996/1997

Fången i tornet: elva historiska berättelser från 1500- och 1600-talen med anknytning till Åland. 1997

Trygghet i 130 år: Ålands ömsesidiga försäkringsbolag 1866-1996. 1997

Sjuttiofem år för folkhälsan. 1998

Trä håller att ta i: Carl Rundberg AB 1949-1999. 1999

Ålands Accordion Club 1969-1999. 1999

Ett halvsekel för kulturen: Ålands kulturstiftelse 1950-2000. 2000

Ålandsmjölken. Ålands Centralandelslag 1921-2001. 2001

På engelska

Security for 130 years: Ålands ömsesidiga försäkringsbolag 1866-1996. 1997


(*Finns även som talbok)  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22