Roslund–Hellström: Allvarliga ämnen men vi vill också ge spänning

Dec 19th, 2008 | By | Category: 2008-5, Artikel

Börge Hellström och Anders Roslund, underhållare med allvarliga ärenden

Börge Hellström och Anders Roslund, underhållare med allvarliga ärenden

Av LEIF-RUNE STRANDELL

Det framgångsrika författarparet Anders Roslund och Börge Hellström har inte bara nått ut till läsarna på 15 språk och fått flera fina priser – de har hållit föredrag, 50 förra året, och ställt upp på samtal med höga polischefer och fått höra av socialborgarrådet i Stockholm att det blir mer pengar till gatubarnen.

Deras böcker handlar om allvarliga saker. Det är sexbrott mot barn, trafficking, gatubarn, kriminalvård. Men även om deras gemensamma författarkarriär bygger på att de båda har kunskap och personliga erfarenheter av samhällsproblem så vill de ändå inte att vi ska glömma att böckerna ska vara spännande och underhållande.

Och att de är spännande läsare och kritiker eniga om.

Börge, med en bakgrund i egna brott i ungdomen och utsatt för övergrepp och misshandel, och Anders, nyhetsjournalist på tv som ofta behandlade svåra ämnen, varit övervakare åt ”farliga brottslingar”, träffades när Anders ville göra program om organisationen KRIS, Kriminellas revansch i samhället, där Börge var en av initiativtagarna.

KRIS skapades när man såg statistiken att 60 procent av dem som sitter i fängelse har suttit där förut. Det gäller alltså att stoppa återfallen. Anders gjorde en dokumentär som visats i stora delar av världen. Organisationen fick pris för brottsförebyggande åtgärder. Priset skulle delas ut i USA, men Börge fick ju inte komma in eftersom han var kriminellt belastad..

Hur nå ut?

De började prata med varandra, mest om kriminalvård. Hur komma vidare, hur nå ut med den kunskap de hade? De skulle försöka skriva spännande och underhållande och baka in sina kunskaper. Just den blandningen fanns inte redan i spänningslitteraturen.

De hittills fyra böckerna har byggt mycket på sådant de redan kände till mycket om, men som samhället gärna blundar för. Nästa, femte, bok kommer att fokusera mer på kriminalvården. En av dess främsta uppgifter är ju att vårda så att det inte blir återfall.

– Det funkar inte. Fel personer arbetar med de olika vårdprogrammen, säger Börge Hellström. Kriminalitet är samma sak som beroende av annat. Börge är numera drogterapeut.

Anders Roslund fyller på med att det finns en pedagogisk klyfta och en samhällelig klyfta. Bara inlåsning hjälper inte. Utan vård släpps de ut minst lika farliga som innan. Kanske finns det omkring hundra som inte är behandlingsbara, men de allra flesta är det.

Både offer och gärningsmän

Kriminella är oftast både offer och gärningsmän. Hämndkänslor är vanliga. Men hämnd ger inte upprättelse, det krävs mer. Och det är upprättelse som är viktig. Alla böckerna handlar om det, säger de båda.

De är alltså samspelta i skrivandet och i sin syn på vad som är viktigt. Men de umgås inte privat, ”det går inte”. De fungerar som en liten redaktion som fördelar arbetsuppgifterna mellan sig.

Deras förlag, Piratförlaget, bad dem vänta ett år med utgivningen när de kom med sitt första manus av praktiska och taktiska försäljningsskäl. De fick med på det och använde tiden till att göra klart bok nummer två. Tack vare den förskjutningen kunde de, trots att en bok tar över ett år att förbereda och skriva, komma ut med en bok varje år i fyra år. Nu är de ikapp, därför dröjer det till 2009 med femte boken.

____

Författarnas egen webbplats: www.roslund-hellstrom.se

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22