Rörmokaren som blev författare: Är W. A. Harbinson tefatens betvingare?

Sep 17th, 2009 | By | Category: 1997-2, Artikel

Av IWAN MORELIUS

Författaren W. A. Harbinson föddes 1941 i Belfast på Nordirland. Han har varit journalist och är nu författare med ett stort antal böcker bakom sig, både under eget namn och några pseudonymer.

Han slutade skolan vid 14 års ålder och blev rörmokare! I Sverige: händer det ju att man skämtsamt säger om en dålig författare: ”Han borde ha blivit rörmokare i stället”. Här blev det tvärtom.

Sedermera log han anställning i RAAF, Royal Australian Air Force eller Kungliga Australiensiska Stridsflyget, och medan han arbetade där skrev han sin förste roman, None but the Damned.

Hans andra roman The Running Man filmades under titeln The Citys Edge.

1980 fullbordade han romanverket Genesis, som blivit något av en klassiker eftersom han i det på ett mycket övertygande sätt avslöjar den fruktansvärda hemligheten om de flygande tefaten.

Skrev flera thrillers

Harbinson skrev sedan i ganska rask följd några thrillers. Boken Revelation prisades i storslagna ordalag av den engelskspråkiga världens kritiker. Den har nu publicerats på nytt i en mycket omarbetad version, som inom kort kommer att recenseras i DAST.

På sitt samvete har han också ett antal thrillers i den stil man ofta förknippar med Rider Haggard, samt SF-thrillern Dream Maker som kom ut 1992. Men det är Genesis, med undertiteln Project Saucer, som är hans största verk hittills. Sviten består av fyra tjocka volymer om sammanlagt 2 290 sidor, publicerade av New English Library. Att använda orden ”andlös läsning” är nästen att ta i underkant. Hela sviten är en stor fröjd att läsa och det förvånar mig att inget svenskt förlag redan översatt den.

Jag läste Genesis för ett antal år sedan och blev lyrisk. När Harbinson sedan berättade för mig att han arbetade på en utvidgad version kunde jag inte ens drömma om att han skulle prestera ett sådant resultat. Han har här gått långt tillbaka i tiden och hans forskning har givit skrämmande resultat som nu presenteras i fiktionens form. Hela serien är baserad på dokumentära fakta, men författaren har vävt in dessa i romanens form. Huvudpersonen John Wilson framstår som mycket levande och verklig för mig, liksom en del andra huvudfigurer, som exempelvis nazigeneralerna Arthur Nebe och Hans Kammler.

Vilken film skulle inte Spielberg kunna göra av denna romansvit. E.T. skulle slås med flera längder.

Kultförklarade böcker

Alla böcker som Harbinson skrivit om flygande tefat har kultförklarats i England och USA – och varför skulle det inte bli likadant i Sverige? Många skribenter har hört av sig till Harbinson för att få veta vilka delar i böckerna som är fakta och vilka som är fiktion.

Huvudpersonen John Wilson föddes 6 juli 1870 (faktum) och läsaren får följa hans framtida öden. Det är han som avslöjar en enorm konspiration mot mänskligheten, den som kommer att leda fram mot en katastrof. Handlingen är global och utspelas både i Antarktis och Paraguays djungler och de är verkligt spännande.

Om det skulle visa sig att inga svenska förlag intresserar sig för att ge ut Allen W. Harbinsons böcker i svensk översättning råder jag alla svenska sf-läsare att ta sig an dem på originalspråket. Titlarna är följande: Inception (Project Saucer Book I), Phoenix (Project Soucer Book 2), Genesis (Project Saucer Book 3) samt Milennium (Project Saucer Book 4).

I höst kom ytterligare en bok av denne produktive författare, men då under pseudonymen Shaun Clarke. Den har titeln The Exit Club: The Ultimote Novel of the SAS, en originalpocket utgiven av Pocket Books i England. Också den är en thriller baserad på fakta.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22