Rolf Larsson: Headhunter med smak för spännande konst

Jan 11th, 2008 | By | Category: 2000-1, Artikel

Av KJELL E. GENBERG

Årets första novellförfattare i DAST har brett yrkeskunnande inom industrin och ett stort intresse för konst i alla tänkbara former. Efter utbildning till byggnadsingenjör – och efter att på äldre dagar blivit fil. kand i ekonomi. vilket ungefär motsvarar civilekonomen – har Larsson (han är född 1938 i Majorna, Göteborg men bor sedan 1973 i Viken i Skåne) i 40 år arbetat inom privata industrier med marknadsföring och försäljning samt management.
– Jag har sett några stora elefanter dansa, säger han. Ibland i otakt, ibland med förvånande okunskap, men också några med briljans. Jag har verkligen haft och har stort utbyte i kontakter med människor.
Under de senaste tolv åren har Rolf arbetat med headhunting, det vill säga deltagit i företagens rekryteringsprocess för att finna goda ledare. Men nu är han på väg att avveckla denna verksamhet för att helt ägna sig åt skriverier och måleri.
Jag stötte på Rolf Larsson första gången när han visade mig ett deckarmanuskript. Han ville att jag skulle bedöma det. Jag läste med skepsis eftersom han berättade att detta var det första längre manus han skrivit. Men redan efter några sidor fann jag att detta var en kille som kunde bygga upp en story och som hanterade svenska språket mycket väl. Det är en roman om girighet och inkompetens inom både industriella och politiska kretsar.
– Det skulle vara kul om den boken kom ut. Jag har försökt mig på att skriva sedan några år, och den har boken ligger mig varmt om hjärtat eftersom en hel del i den har en kärna av sanning.
Rolf Larsson målar dessutom i olja och akvarell sedan trettio år. Han har deltagit i ett tiotal jurybedömda utställningar. Förutom att han intresserar sig för det mesta som har med kultur att göra är hans stora passion de segelfartyg som plöjde haven mellan 1850 och 1950, kanske allra mest ålandsseglationen.
– Har du några favoriter bland deckarförfattarna, nu när du har möjlighet att komma in i deras skrå? undrade jag.
Svaret kom rappt.
– Tony Hillerman, Sjövall/Wahlöö, Elmore Leonard och K. Arne Blom, sade han och fortsatte efter en tankepaus. Och så den för mig nyupptäckte Kjell E. Genberg med Jas-planen.
– Det kan du väl inte säga till den som skall skriva presentationen inför din novell.
– Det kan jag visst.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22