Rolf G. Smith: Världen utanför Sverige beskriven av en svensk

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-3, Artikel

Av Iwan Morelius

Thrillerförfattaren Rolf G Smith debuterade med Operation 2-4-2 i våras. Debutromanen tar upp ett antal kontroversiella frågor i samband med det fruktansvärda inbördeskriget i Bosnien. Rolf har själv varit på plats och vet alltså vad han skriver om. Eftersom han dessutom är utbildad vid Marinens attackdykare respektive Armens Jägarskola gör att han kan vapen och utrustning.

Smith bor i villa i Österskär, bara hundratalet meter från huset där jag och hustrun bodde två somrar i rad.

Redan det fasta handslaget, den raka blicken och hållningen stärkte min uppfattning om att författaren är en man med bägge fötterna på jorden. Han gav intryck av att vara beslutsam, men det fanns även en humoristisk blick i ögonen.

Naturligtvis blev min fråga, som många andras, om Rolf G Smith var svenskt, engelskt eller … ?

Schmidt inte populärt

Rolf skrattade och berättade att hans farföräldrars namn var Schmidt och att de kom från Holland. Efter andra världskriget var det inte så värst populärt att heta Schmidt, varför namnet snabbt ändrades till Smith.

”Men internationellt är det ju ett bra namn i thrillersammanhang,” fortsatte Rolf.

Jag bad honom berätta lite om sig själv och hur det kom sig att han började skriva.

”Jag är 48 år, gift med en sjuksköterska och har tre barn. Hustrun ligger och sover just nu eftersom hon haft nattvak. Jag kommer från Göteborg och har i yrkeslivet under lång tid varit säljare, marknadschef, försäljningschef och vd. Jag har erfarenhet av marknadsföring arbetat med många konsultuppdrag av skiftande karaktär. Just nu har jag hjälpt företag med deras marknadskommunikation i form av att hjälpa dem att lansera sina produkter. De senaste två åren har jag arbetat för ett IT-företag. I och med min andra bok, som kommer nästa år, hoppas jag kunna bli författare på heltid. Det är min dröm och har så varit under lång tid.”

Eftersom intervjuaren själv tjänstgjort som befäl vid Armens Jägarskola i Kiruna (1953- 54) bad jag Rolf berätta om sin militära bakgrund. Kanske hade vi gemensamma bekanta?

Gillade tuff utbildning

”Jo, jag har också tjänstgjort vid Arméns Jägarskola, men inte i Kiruna utan i Boden, dit den flyttades för ett antal år sedan. Åldersskillnaden emellan oss är ganska stor så vi har inte många gemensamma bekanta. Men fanjunkare ”Alp-Olle” som du nämnde kände jag väl. Jag har även genomgått Kustjägarskolan och där slutade jag som fänrik. Det var en härlig och tuff utbildning, som jag verkligen gillade! Jag tar ofta tillfället i akt och vandrar i fjällen när jag får tid!”

Nu passade jag på att fråga om Rolf, liksom Jan Guillous hjälte Hamilton, fått chansen att genomgå någon av de engelska eller amerikanska specialförbandens utbildning på plats. På detta svarade Rolf mycket undvikande så man kan kanske ana… Han ville inte uttala sig om det.

Tegelsten om terror

Så över till debutboken – Operation 2-4-2 – som är en riktig tungviktare, så kallad ”tegelsten”, på hela 442 sidor. Han berättar att själva idén till thrillern kom mycket plötsligt. Han var i Helsingfors tillsammans med några kolleger några dagar efter 11 september 2001.

”Vi satt och resonerade om den fruktansvärda händelsen, om motiv och vilka som kunde ligga bakom det hela. Personligen är jag inte helt övertygad om att det verkligen var Al Qaidas verk,” säger Rolf med övertygelse.

”Redan 24 timmar efter attentatet vet USAs ledning att det är Al Qaida som ligger bakom och handlar helt efter ett hastigt beslut. Jag skulle istället gissa på att det är ett annat lands säkerhetstjänst som planerat och utfört detta dåd. Idén fanns alltså och det blev dags att komma till skott och skriva boken. Jag hade kunnat skriva den som ett inlägg i debatten, men valde att skriva en roman. Det är mycket roligare att skriva i romanform. Då kan man verkligen spekulera och fantisera med mycket större frihet Jag kan själv bestämma tid och plats och ge mina personer ett eget liv!”

Behärskar många vapen

Rolf Smith behärskar de flesta vapen, tekniken bakom vissa vapen, sambandsmaterial, befälsgång samt den jargong som förekommer inom det militära. Kanske kan det för den oinvigde bli aningen för mycket tekniska termer (förkortningar, som även jag hade lite svårt med ibland), men Rolf säger då:

”Ska man på ett realistiskt sätt beskriva hur en grupp elitsoldater tar sig in i Bosnien för ett specialuppdrag är det faktiskt ett måste att ganska ingående beskriva dels deras utrustning, dels hur den fungerar under uppdragets gång.”

När boken var klar tog Rolfkontakt med ett antal förlag. Men det visade sig inte skulle bli så värst mycket pengar över till författaren i slutändan. Därför beslöt sig Rolf för att ge ut den på eget förlag samt att sköta all reklam själv.

Allt på rätt plats

Hans skrivarlya ligger i ett litet hus på gården. Väl innanför dess väggar märker man den militära ordningen. Allt på sin rätta plats. Rolf visar det PR-material han själv låtit göra.

En stor affisch i bioformat med bokens omslag plus ett stort antal CD-skivor med material om boken.

Boken är skriven på en bärbar dator. Hela rummet är fullt av kartor över alla världens länder. Framför datorn hänger en karta över Afrika. Dit ska Rolf resa får att göra research för bok nummer två. Den har samma huvudperson som i den första, Richard Scott, svensk officer vid brittiska SAS. Researchen sker i ett av jordens farligaste områden, Republiken Kongo. UD har avrått honom från att resa, men Rolf kommer att ha en personlig tolk och vägvisare samt en livvakt.

”Om man gör noggranna förberedelser kan man bringa ned riskerna till ett minimum. Nåja, minska dem i alla fall!”

Biståndsminister kidnappas

Handlingen i bok nummer två är i stort att en svensk biståndsminister blir kidnappad i ett afrikanskt land. Kidnapparna ställer som ett ovillkorligt krav att samtliga utländska trupper inom 72 timmar ska ha lämnat landet. Med andra ord har Sveriges regering fått ett stort problem på halsen.

Och vilka läsfavoriter har då nyblivne författaren Smith?

”En av mina stora favoriter är John Grisham, men jag läste naturligtvis även alla thrillers av the master Alistair MacLean. Rent skönlitterärt är min stora favorit tveklöst Ernest Hemingway och där har jag tagit efter min idol i ett avseende och det är att jag liksom han vill ha varit på samtliga de platser jag skriver om. Hemingway skrev bara om platser han personligen varit på och det är ett skönt beslut, tycker jag!”  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22