Robert E. Howard: Conans farsa var en mycket flitig herre

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2005-4, Artikel

AV KJELL E. GENBERG

I förra numret av DAST fanns en notis om att filmrättigheterna till Conan Barbaren sålts till Warner Brothers av det svenska bolaget Paradox Entertainment. Om den starke mannen, som tidigare spelats av Arnold Schwartzenegger på vita duken, skrev från början Robert E. Howard. Han åstadkom 24 berättelser om Conan förutom cirka 800 andra berättelser för den amerikanska pulp- och seriemarknaden på 1920- och 30-talen.

Robert Ervin Howard föddes den 22 januari 1906 i Peaster, en liten by cirka sju mil sydväst om Fort Worth i Texas. Där var hans far ambulerande läkare så familjen flyttade härs och tvärs i Texas innan de 1919 blev mer bofasta i Cross Plains.

Började skriva tidigt

Redan som skolpojke började Robert förse den tidens publikationer med noveller. En av hans kamrater fick en kronologisk lista på det han åstadkom, och enligt den gjorde hans första försök inte någon lycka. Novellen Bill Smalley and the Power of the Human Eye refuserades av både Western Story och Adventure år 1921. Men 1924 lyckades han göra sin första försäljning när Weird Tales accepterade Spear and Fang, en novell om CroMagnonmänniskor och Neanderthalare. De betalade 18 dollar.

Efter plugget blev han något av diversearbetare, nödvändigt eftersom skrivandet inte gav så mycket. Han jobbade som privatsekreterare på en advokatbyrå, var packare åt en geolog och skrev om nyheter från oljefälten åt olika tidningar. Dessutom hann han med att vara officiell stenograf och stå bakom disken i en drugstore.

På hösten 1926 deppade han över sin brist på framgång i skrivarbranschen. Då sökte han till en kurs i bokföring vid Howard Payne College i Brownwood, Sedan dröjde det inte länge innan han började skriva kåserier i skoltidningen The Yellow Jacket. Det gav mersmak så han började återigen skicka in noveller till olika pulpmagasin. Weird Tales var den tidskrift han lyckades bäst hos, även nu. Men det mesta han skrev refuserades fortfarande så man kan bara försöka ana sig till vad som låg bakom titlar som The Valley of the Golden Web, Sanctuary of the Sun, The Crimson Line, Vulture’s Roost, Windigo Windigo! och andra. Manuskripten är försvunna, troligen för alltid.

Så hittade han på den puritanske svärdsfäktaren Solomon Kane, en herre som ville rätta till omgivningens fel och brister och då började det gå bättre. Han blev den förste i raden av Roberts många hjältar som gick i tryck år 1928 och senare. Året efter föddes Kull, vilden från Atlantea som före Atlantis försvinnande lyckades erövra tronen i Atlantis. Några trycktes, andra inte. Det skulle dröja ända till 1967 innan de samlades i en bok.

Skrivarinventarium

År 1930 hörde Howard till skrivarinventarierna hos Weird Tales, mest på grund av sina humoristiska berättelser om sjömannen Steve Costigan. Senare samma år började han skriva historiska äventyrsberättelser förlagda till Orienten.

Depressionsåren inverkade mycket menligt på tidningsindustrin. Weird Tales övergick frånmånadsutgivning till varannanmånads och när de kunde återgå till normal produktion igen hade de inte råd att betala vid publicering. Nu kom historierna från Orienten ut kvartalsvis och hans flygberättelser försvann helt efter april 1932 för att återkomma först sommaren 1936.

I sin jakt på nya marknader experimenterade Howard med deckargenren. Det gick inget vidare och senare erkände han att det inte alls var en genre han klarade av. Det gick bättre med westerns. Han skrev historier om en storskrytande cowboy vid namn Breckinridge Elkins och dessa publicerades i varje nummer av Action Stories från början av 1934 till en tid efter Howards död 1936. Där hade han tydligen träffat rätt ton för två serier med likartat innehåll hade antagits av andra förläggare strax före hans död.

1932 föddes Conan

I november 1932 introducerade Weird Tales ännu en av Howards hjältar, pikthövdingen Bran Mak Morn som bekämpade romerska legioner i Storbrittanninen. Men följande månads utgåva skulle innehålla en herre som kom att överskugga alla hans tidigare hjältar – Conan the Cimmerian. Den första historien om honom var faktiskt en omskrivning av en refuserad story om Kull och hette By This Axe I Rule. Den utspelade sig i den mytologiska tiden för 12000 år sedan.

Under de följande fyra åren publicerades 17 berättelser om Conan i Weird Tales och av dem hade några följetongsformat. Om den engelske förläggaren Pawling & Ness Ltd. klarat sig undan konkurs 1934 skulle The Hour of the Dragon ha blivit Howards första roman. Den blev sedermera följetong i Weird Tales i fem avsnitt och slutligen publicerad i bokform som Conan Erövraren.

Nu började det gå rikligt bra för Howard. Han hade aldrig sålt så många manus till olika tidskrifter som år 1936. Men av hans brev att döma oroade han sig väldigt för moderns hälsotillstånd. Sedan hon opererats på sjukhuset i Temple, Texas hade hälsan inte återkommit. Hon måste ha sköterska som såg till henne hela tiden och medicinerades kraftigt. Ändå sjönk hon allt djupare ner i medvetslösheten. På morgonen den 11 juni 1936 meddelade sköterskan att Roberts mor troligen inte skulle vakna upp ur sin koma. Då gick han ut till sin bil, backade den till husets baksida och sköt sig en kula för pannan.

Han dog efter åtta timmar och hans mor avled 30 timmar därefter. De begravdes samtidigt på Greenleafkyrkogården i Brownwood.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22