Riktig ”whodunit” påstås vara utredd

Mar 16th, 2010 | By | Category: 2004-1, Artikel

Före detta Scotland Yarddetektiven Duncan MacLaughlin påstår sig ha löst ett mordfall och ett försvinnande som hänfört den gåtälskande (i synnerhet när det handlar om folk i högre ställning) engelska allmänheten. Det handlar om den gäckande Lord Lucan som påstås ha mördat barnflickan Sandra Rivett den 7 november 1974. Om detta har MacLaughlin tillsammans med William Hall skrivit boken Dead Lucky.

Bakgrunden är följande.

Novemberkvällen 1974 arbetade 29-åriga barnflickan Sandra Rivett ner i köket i den storslagna bostaden på Lower Belgrave Street 46 för att tillreda te åt Lady Veronica Lucan. Arbetsgivaren var gift men bodde inte ihop med maken, den sjunde earlen av Lucan, i huset i ett av Londons mest fashionabla områden.

Överfölls av maken

När Lady Veronica inte fått sitt te efter en god stund gick hon till köket för att kolla vad som hänt. Där överfölls hon av en man som hon identifierade som sin make. Hon lyckades ta sig loss och flydde till puben The Plumber’s Arms som bara låg ett 30-tal meter därifrån och larmade polisen.

Polisen kom och fann barnflickan instoppad i en postsäck. Sandra Rivett var död, två av barnen sov och det tredje satt och såg på TV. Lord Lucan fanns ingenstans men dagen efter hittade man hans övergivna och blodbesudlade bil i Newhaven.

Man funderade på om mannen dränkt sig, draggade och sökte men hittade ingen kropp. Eftersom det går en färja från Newhaven till Frankrike började polisen leta där. De hittade en hotellägare i Cherbourg som 1977 rapporterade att en man som påminde om Lord Lucan bott i hennes hotell och energiskt studerat franska.

Sågs över hela jorden

Han hittades inte där och inte heller på alla andra ställen där folk trodde sig ha sett honom – Irland och Sicilien, Afrika, Australien och Holland.

Ett tips om att han fanns i Sydafrika ansågs vara särskilt intressant. När hans barn växt upp förlade de ofta sina semestrar dit.

Det dröjde till oktober 1999 innan Lord Lucan blev officiellt dödförklarad. Då ville hans son George Bingham få plats i överhuset, men nekades detta eftersom det inte fanns några bevis för att fadern verkligen var död.

Allmänhetens intresse förblev stort. Det skrevs flera böcker om det mystiska försvinnandet. Den senaste är alltså skriven av förre detektiven MacLauglin och medförfattaren Hall.

De påstår att Lord Lucan bosatte sig i Goa, Indien år 1975 under namnet Barry Halpin och dog där 1996. Barry Halpins foto i boken liknar onekligen den förrymde, misstänkte mördaren.

Lady Lucan tror inte ett smack på denna nya teori. Inte heller privatspanaren Ian Crosby som utställt en belöning på cirka 800 000 kronor för den som kan bevisa vad som hänt.

Men eftersom ingen heller kan bevisa att den förre Yarddetektiven har fel tycks boken sälja som smör.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22