Replik – Litet förlag med bred utgivning

Sep 2nd, 2009 | By | Category: 2000-4, Artikel

Av BERTIL FALK (TEXT & BILD)

När bokförläggaren John-Henri Holmberg träffar litterära agenter ute på bokmässor, så häpnar de när han avslöjar att han själv läser de böcker vars utgivning han svarar för. De är vana vid att förläggare inte läser de böcker de ger ut. John-Henri Holmberg har varit ansvarig för bokutgivningen på Bra Böcker i Höganäs och numera har han ett eget förlag, Replik i Viken, som också det ligger inom den höganäsiska kommungränsen.

VIKEN i HÖGANÄS (DAST) Det keramiska Höganäs är förvisso litterärt sett ett namn som förpliktigar. Det var ju med ett höganäskrus om halsen som Carlsson på sin tid stormade in i den svenska litteraturhistorien. Bokförlaget Repliks datorstinna lokaler ligger inte långt från Öresund med en strand där de gula och ljusblåa badhytterna står i givakt mittemot den danska sidan av sundet.

Replik är ett litet företag. Sex personer jobbar på förlaget. Antalet utgivna böcker rör sig om ett dussin per år.

Tjugo procent läser

Förläggaren själv sitter i ett rum med öppen dörr ut mot bak gården en tjusig sommardag i början av juli år 2000. Det finns inga tapeter som tilldrar sig uppmärksamheten. Väggarna är täckta från golv till tak med böcker, som tilldrar sig uppmärksamheten. Vackrare ”tapeter” är svårt att tänka sig om man tillhör de 20 procent av mänskligheten, som läser böcker.

Siffran tjugo understryker John-Henri Holmberg och blåser miljöpolitiskt inkorrekt ut en blåaktig slinga rök medan han lyfter handen med cigarretten i pannhöjd. En gång i tiden plockades han från Stockholm till Bra Böcker i Höganäs och där handlade det om en årlig utgivning kring etthundra böcker.

Lägre kostnader

”Efter sejouren på det stora förlaget ställs man inför två alternativ om man befinner sig förlagsbranschen och råkar befinna sig i Höganäs”, konstaterar han. ”Antingen så flyttar man tillbaka till Stockholm eller också får man för sig att det kan vara av olika skäl vettigt att stanna kvar, därför att kostnaderna här är mycket lägre.”

John-Henri fick för sig att stanna kvar. Han startade Replik som ger ut lite av varje i vilken genre som helst. Faktaböcker i pedagogik och psykologi varvas med skönlitteratur, allmän sådan, deckare, fantasy och lite science fiction. Till och med svenska debutanter. Det här att ett litet förlag har en sådan bredd i utgivningen är i och för sig inte unikt, men det är inte heller vanligt. Små förlag brukar ofta nischa sig.

Och det där som ingressvis nämnts att bokförläggaren själv läser alla böcker låter intressant.

Ovanlig förläggare

Själv konstaterar John-Henri Holmberg att detta faktum internationellt bedömts som mycket ovanligt. Han berättar att agenter och andra som han mött på bokmässor ofta varit häpna och förvånade över att han själv läser alla böcker han ger ut själv.

Så var det redan under hans tid på Bra Böcker, då han hade en stor boklista. Det rörde sig om cirka hundra böcker per år.

”I den mån jag har någon konkurrensfördel som förläggare – eller hade på den tiden då man var i seriös konkurrens med andra stora förlag – så var det nog det att jag läste böckerna.”

John-Henri vågar inte sia om bokens framtid, men han har en teori och menar att om man med en bok avser en samling lösa pappersblad som häftas i ena kanten med pärm och som kostar ett par hundra kronor i en specialbutik, ja, då kan han tänka sig att boken får det kärvt på sikt. Med ”på sikt” menar han om cirka femtio år.

Böcker extremt vanebildande

”Boken är extremt vanebildande för de omkring tjugo procent av befolkningen som i de flesta länder är bokläsare. De övriga åttio procenten tittar på TV, läser tidningar ibland och möjligen fackböcker inom sina intresseområden; akvariefiskar, matlagning och liknande. Men de läser inte skönlitteratur som avkoppling.”

John-Henri kan tänka sig att om 50, 75 år så har vi tre typer av boktillgänglighet.

1.) En bra, känd eller populär författare kan då kanske utkomma i 500 ex i handgjort halvfranskt band för ett par tusen kronor för den lilla fortfarande existerande kategorin nostalgiska samlare av fina böcker.

2.) Sen finns det kanske en oerhört billig och väldigt, väldigt slaskigt gjord pocketversion på sämre papper än i dag, avsedd att läsa på tåg, i sängen, i badkaret och kastas bort.

3.) Normalutgåvan kan då vara i form av datachips som läses i en liten bokläsardator, som redan finns, men som måste vidareutvecklas. Man måste kunna ha den i vatten, ligga på den, inte behöva stänga av den om man somnar och riskera att batterier tar slut. Man ska kunna göra noteringar i marginalen och så där.

”Det är min gissning”, säger han, ”men jag kan ha alldeles fel.”

Förhoppningen är att utgivningen ska kunna ökas till kanske ett tjugotal titlar per år. I höst kommer en psykologisk-historisk deckare från förra sekelskiftet, The Lost Child, av amerikanskan Sarah Smith. På svenska blir titeln troligen Den försvunna pojken. Och våren 2001 kommer den brittiska men i USA bosatta deckarförfattarinnan Nicola Griffiths The Blue Place. Trolig svensk titel Den blåa platsen.

Klassisk Science fiction

På senare år har Replik bland annat gett ut Robert A. Heinleins sf-roman Starship Troopers, Bertil Mårtenssons fantasytrilolgi Maktens vägar och i höst kommer tredje delen i Marion Zimmer Bradleys ändlösa romansvit om planeten Darkover, berättelser som är ett mellanting mellan science fiction och fantasy och tillhör kategorin science fantasy.

Bokförläggaren svarar själv för boken Fantasy, som behandlar fantasylitteraturens historia, motiv och författare och han har dessutom översatt Heinleins bok.

Liksom han är översättare till den bok som föranlett Teddy Brunius att göra följande reflektion, ”Före denna bok var författaren påtänkt för Nobelpris, men aldrig sedan.” Det handlar om Vladimir Nabokovs Lolita.

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22