Raymond E. Feist: Fantasyförfattare med touch av Österlandet

Mar 5th, 2010 | By | Category: 2007-2, Artikel

Av Gunilla Andersson

Fantasyförfattaren Raymond E. Feist, flitigt förekommande på svenska, föddes i Los Angeles 1945 men flyttade senare till San Diego där han fortfarande bor. Han debuterade 1982 med Magician (Magikerns lärling) som blev en stor framgång. De böckerna i serien utspelade sig i Feists världsbygge Midkemia.

Efter detta skrev Feist tillsammans med Janny Wurts sviten Imperiets dotter som utspelade sig på Kelewan, en tvillingvärld till Midkemia. Vissa kontakter förekommer mellan världarna varför man missar vissa poänger om man inte läst de tidigare böckerna.

Därefter återvände Feist till Midkemia med två fristående romaner, Prince of the Blood och The Kings Buccaneer. 1994 var det dags för den nya serien Ormkrigskrönikan, också den placerad i Midkemia, som från början var miljö för ett rollspel.

Böckerna om Mara i Imperiets dotter känns som lite ovanliga fantasyböcker. De utspelas i en orientalisk-inspirerad fantasyvärld, där ära och heder är viktigare än livet. Landet är delat i olika områden, styrda av adelsmän med absolut makt som hänsynslöst konkurrerar med varandra. Samhällssystemet tillåter mord och andra hemska dåd så länge ingen kan bevisa vem som utförde det.

I Ormkrigskrönikan är Midkemia på väg att invaderas av det ondskefulla ormfolket. Om deras framfart inte hejdas hotas hela kungariket.

En bokserie som handlar om magikern Pug, från hans tidiga ungdomsår fram till böckerna om kriget om Rämnan. Dessa böcker utspelas före Ormkrigskrönikan och Imperiets dotter.

Feists böcker om Erik och Roo i Ormkrigskrönikan är framförallt spännande berättelser även om man kan tycka att personskildringen är lite vek.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22