Rapport från Tyskland

Sep 17th, 2009 | By | Category: 1997-3, Artikel

Thomas Przybilka

Som förr var höjdpunkten för det tyska ”kriminalåret” Criminale ’97, årsmötet för de tyska deckarförfattarna i Das Syndikat. Årets tillställning hålls i staden Jever vid Nordsjökusten, känd för sitt bryggeri ”Frisches Brauhaus zu Jever” med det berömda bittra ölet. I skiftet maj-juni träffades över 70 medlemmar i Das Syndikat. Organisatörerna hade arrangerat 50 uppläsningar, paneldebatter, teaterbesök i och omkring Jever.

Gäster var den amerikanske författaren P.M. Carlson, kubanen Daniel Chavarria (som assisterades av sin översättare Jürgen Albertns), och från Sverige K. Arne Blom samt Alvar Eriksson. Det mesta som skedde ägde rum på slottet i Jever, men många sökte sig också till bryggeriet som bjöd på gratisöl under sammankomsten. En del evenemang fortgick också i slottets gamla tortyrkammare. Teaterföreställningarna spelades i den gamla järnvägsstationen. Berlinförfattaren Hartmut Mechtel fick årets Glauser-pris – den förste f.d. östtysk som belönats – medan priset för livstida gärning gick till Richard Hey. Priset består av 10000 D-mark i använda småsedlar. Nästa år i september hålls årsmötet i Berlin.

Ett par nya viktiga böcker värda att nämna, Gabrielle Dietze har skrivit en könsrelaterad studie om en viktig del av kriminallitteraturen: Hardboiled Women. Geschlechterkampf in Amerikanischen Kriminalroman [Eeropäische Verlagsanstalt, 389 s., 1997).

I den visar hon hur den amerikanska kriminalromanen kan uppfattas som ett könskrig. Den klassiska privatdetektiven är amerikansk medborgare och man, hårdkokt och rör sig i stora städers kärna. Hans verkliga rival är den oberoende kvinnan. Revolutionen började i mitten av 80-talet när en hårdkokt kvinnlig deckare slog in på scenen och tog tag i ”könskampen” med feministiska förtecken. Raymond Chandlers ”femme fatale” ersätts av Sara Paretskys ”homme fatale”.

Hardboiled Women är en av de intressantaste böckerna om kriminal – och mysteriegenren i Tyskland. Den andra boken är en i alla avseenden stor referensbok, redigerad av Nina Schindler. Den heter Die Hohe Kunst des Mordens. Alles über Krimis (Claassen Verlag, cirka 500 s. 1997).

Den har över 70 originalbidrag av de bästa tyska deckarförfattarna förutom välkända europeiska och amerikanska författare och genreteoretiker. Här finns information, bakgrund, kloka och roliga artiklar, cirka 200 illustrationer. Det blir ett samlarobjekt.

Frankrike

”Les Boréales de Normandie”, det fransk-norska kontoret vid Caens Universitet förbereder sin sjätte festival för nordisk konst och litteratur under mottot ”Den nordiske kriminalromanen”. Festivalen hålls 19-28 november i Caen och 15 andra franska städer. Tjugofem deckarförfattare från Sverige, Danmark, Norge, Finland och Island har inbjudits. Då kommer också det första ”Priset för Nordisk Litteratur i Frankrike” att delas ut. Publiken får se ett urval nordiska kriminalfilmer, kriminalromanen kommer att dissekeras vid ett seminarium i Caen och det blir uppläsningar och paneldebatter. Den som vill veta mer kan kontakta Eric Eydoux eller Jérome Rémy, Les Boriéales de Normandie, Festival d’art et de litterature nordiques, Office Franco-Norvegien, Annexe Vissol-Université de Caen. F-140 32 Caen Cedex, Frankrike. Fax: +0231-566480.

Spanien

En trevlig minnesresa har Iwan och Margareta Morelius gjort. Iwan har sysslat med kriminallitteratur sedan 1960, hans hustru Margareta sedan 1985. Det var Iwan som grundade DAST Magazine och var dess förste redaktör. Meeting with Authors and Other People in The Book World är titeln på ett slags dagbok som Iwan satt samman från anteckningar, bilder, dagboksblad, brev och det egna minnet. Den är cirka 200 sidor lång och innehåller 270 foton och illustrationer. Boken ger en inblick i en värld där en deckarfantast får träffa en mängd författare befinner sig. 35 års samlande av deckare och resor från den ena deckarkongressen till den andra var Iwans tillvaro i fiktionens rymder. Boken kan fås för cirka 300:- plus porto från Iwan Morelius, Calle Acacia 801, Pinar de Campo Verde, Pilar de la Horadada. E-031 90 Alicante, Spanien.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22