Rapport från Tyskland

Sep 12th, 2009 | By | Category: 1996-2, Artikel

Thomas Przybilka

I april i år firade det kända östtyska crime- och mysteryförlaget Eulenspiegel/Das Neue Berlin 50-årsjubilellm med en konferens om östtysk kriminallitteratur. År 1946 distribuerade militäradministrationen i Östberlin förlagslicenser och Das Neue Berlin fick licens nummer 91. De började ge ut den berömda DIE-serien (Delikte, Indizien, Ermittlungen) som blev de mest berömda kriminalutgåvorna i gamla DDR med till dags dato 17 miljoner exemplar sålda.

Nu i vår kommer Das Neue Berlin med boken Polizeiruf 110 av Peter Hoff, underlag till TV-serien med samma namn som var DDR:s svar på västtyska Tatort. Författaren Jan Eik har skrivit en biografi om FBI-agenten Jerry Cottons skapare Heinz Werner Höber, en bok med titeln Der Mann, der Jerry Cotton war.

Mer från Das Neue Berlin: Wolfgang Mittmann, före detta intendent hos mordkommissionen inom specialavdelningen ”Transport-Polizei” har gjort det han önskat göra ända sedan DDR föll: försökt hitta sanningen bakom kriminalfall som DDR:s regering och de sovjetiska ockupationsstyrkorna ville hålla hemliga. Mittmann har påbörjat en serie kallad Fahndung – Große Fälle der Volkspolizei (Granskning – Folkpolisens stora fall). Alla som intresserar sig för kunskaper om östtyska kriminalpolisens arbetssätt efter andra världskriget hittar massor av material här.

Kriminella sammankomster

Mellan 28 maj och 1 juni går ”Criminale ’96” av stapeln i Giessen. Detta är de tyska deckarförfattarnas – Das Syndikat – årliga möte och i år firar syndikatet tioårsjubileum och delar som vanligt ut Glauser- och Ehrenglauserpriserna.

Sherlock Holmes-vännerna är inte heller utan träffar. Mellan 27-29 september håller tyska Holmes-sällskapet ”Von Herder Airguns, Ltd.” och schweiziska ”Reichenbach Irregulares” årets möte i Bad Mergentheim. Förutom paneldebatter visas en utställning med sällsynta och dyrbara verk av Doyle. Informationer kan fås av schweiziske sekreteraren Klaus Woerner, Toerkelgasse 9, 9-97980 Bad Mergentheim.

Specialaffär stänger

Österrikes första och enda specialbokhandel för deckargenren ”Krimi-Galerie’ slog igen i januari. Ägaren och hans familj har flyttat från Wien till Salzburg.

I Hamburg planerar man att placera ett ”mystery magazine” på Internet, men adressen är ännu inte offentliggjord, bara att det skall bli ett forum för diskussioner, artiklar samt nationella och internationella nyheter. Jag återkommer om detta.

Det litterära magasinet Lesart ämnar ge ut ett specialnummer om ”crime & mystery” i juni i år. Det är en kvartalstidskrift som man kan nå via Lesart, Dr Karsten Schroeder, P.O. Box 310 162, D-53201 Bonn.

Komplett Glauser

Schweiziska förlaget Limmat meddelar att sista volymen i den nya, kompletta editionen av Friedrich Glausers samlade verk nu finns ute på marknaden. Författaren skulle ha fyllt 100 i februari och hans böcker började utkomma på 30-talet.

Rowohlt Verlag har tråkigt nog slutat ge ut sitt thrillermagasin Schwarze Beute i och med volym tio, men för att trösta läsarna har de nytryckt så kallade Steckbriefe (Efterlyst), korta biobibliografier om olika författare i genren som tidigare medverkat i Schwarze Beute.

Pettersson Verlag har kommit med volymerna tre och fyra i sin serie Morden im Norden (Mord i Norden). Förlaget är specialiserat på nordisk kriminallitteratur och har en älg som symbol. De första fyra författarna i serien är J. Isaksen från Färöarna, L.S. Christensen från Norge, Dan Turell från Danmark och K.O. Dahl från Finland.

Ariadne Forum är ett årligt återkommande magasin, och ett feministiskt sådant enligt utgivarna. Fjärde utgåvan kom i månadsskiftet mars-april och handlar uteslutande om kvinnliga deckarförfattare.

I september har Rotbuch lovat komma med en deckarkalender/dagbok som får den kittlande titeln Roter Kalender Schöne Morde gegen den grauen Alltag 1997.

Nu får entusiaster och samlare av Ed McBain-romanerna om 87:e och om Matthew Hope veta allt om författaren i ett magasin som ställs samman av Uwe Anton. Förlaget Bastei-Lübbe nytrycker samliga dessa böcker i pocket och den som köper dessa får McBain-tidningen på köpet.

James Bond-feber i Tyskland

I och med filmen ”Goldeneye” har det blivit en ny Bond-feber i Tyskland. Naturligtvis hänger bokbranschen på. I slutet av 1995 kom Klaus Peter Walter (känd som redaktör för uppslagsverket Lexikon der Kriminallitteratur) med boken Das James Bond-Buch på Ullstein Verlag, och här visar han verkligen, med både humor och detaljrikedom, sin kunnighet om 007. En annan mycket bra bok om Bond är Siegfried Tesches Das große James Bond-Buch. Den har anmärkningsvärt många fina illustrationer förutom recensioner av filmerna. Böckerna kompletterar varandra väl.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22