Rå och provocerande snutserie i USA skapad av svenskättling

Mar 16th, 2010 | By | Category: 2004-1, Artikel

TV-serien The Shield – om osedvanligt råa och hårdföra kriminalpoliser i Los Angeles – blev en succé bland kritiker och tittare i det stora landet i väster där den fått flera priser. Nu har den också haft skapliga framgångar i Europa där den visas på Canal+. Serien skapandes av svenskättade Shawn Ryan, som både skriver manus och producerar programmen.

– Mormor hette Svensson, har Ryan sagt men så mycket mer säger han inte om sitt ursprung. I stället berättar han om att serien vill visa Los Angeles ur gatans perspektiv.

Under 1990-talet stod Ryan bakom den lättsamma TV-serien Nash Bridges – en polis med det namnet spelades av Don Johnson – och under bakgrundsforskningen för den åkte Shawn Ryan och delar av teamet med polisen i San Francisco. Där fick de se massor av intressanta saker, men de var alldeles för tunga och mörka för att kunna användas.

Våldsam serie med rått språk

Det var då han bestämde sig för att göra en annorlunda TV-serie om poliser, en som var tuffare och en där man inte behövde tona ner våldet och byta ut det råa språket. I samma veva började den så kallade Rampartskandalen att fylla tidningarnas sidor. Den handlade om ett gäng korrumperade polismän som avslöjats när de terroriserade sitt distrikt i Los Angeles.

De där poliserna bröt mot alla lagar och förordningar – men det märkliga var att samtidigt sjönk brottsligheten i området. Var det verkligen så att om poliserna bar sig åt som skurkar blev gatorna säkrare för vanligt folk?

Ryan hade detta i tankarna när han började skriva The Shield. Det verkar som om serien uppskattas av poliserna i Los Angeles. Ingen vill erkänna att de jobbar likadant, men många säger att de känner kriminalare som gör det. Topparna inom myndigheten är inte lika glada. De tycker att serien påminner dem om polisens inblandning i Rodney King-skandalen och det inte slifSkilt smarta handhavandet av O.J. Simpson-fallet.

Den tuffaste av de tuffa och smått galna snutarna i The Shield heter Vic Mackey och han spelas av Michael Chiklis.

I fjol höst började seriens tredje säsong att spelas in. Då hade en stab av handplockade manusförfattare redan arbetat ganska länge. Shawn Ryan tror att det blir åtminstone ett par säsonger till med The Shield i rutan.

– Det finns mängder av saker att utforska och frågor att ställa, har han sagt.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22