Pulpsamlare i Sverige

Sep 16th, 2009 | By | Category: 1998-1, Artikel

Av BJÖRN VINBERG

De intressanta artiklarna om pulp magazines i förra numret av DAST väcker omedelbart ens nyfikenhet.

Finns det en pulpmarknad i Sverige?

I så fall – vad kan en Raymond Chandler kosta, tryckt på 50-talet på uselt papper med en storbröstad blondin på omslaget, i Dell eller Pyramid?

Jag beger mig till Bertil Lindströms nyöppnade ABC-antikvariat på Förrådsgatan 3 i Råsunda. Bertil har specialiserat sig på deckare i parti och minut. Han har överblick.

Det är en grå måndag i november, butiken är full av folk. Bertil sitter med telefonlur för örat och är artig mot en kille som vill sälja några kassar Zebra-böcker:

– Jadu, det låter intressant. Men jag måste nog få se dom först. Titta in nån eftermiddag.

När han lägger på luren rycker jag fram med mina frågor.

– Finns det en pulpmarknad i Sverige?

– Mycket stor! Det finns gott om engelskspråkiga kioskdeckare från 40- och 50-talen. Och gott om pulpsamlare, förvånansvärt nog. Var så god, det är bara att plocka!

Bertil gör en bjudande gest mot disken där det står en hel låda med rubriken ”Endast 10-20 kr!” Erle Stanley Gardner och Mickey Spillane, Pan och Perma.

– Om jag hittar en Raymond Chandler, så får jag den för högst 20 kronor?

Sällsynta förstås dyrare

– Nu ska vi ta det lugnt: Vissa pulps är mer sällsynta eftersom de samlas både av dom som ska ha hela serier av ett speciellt pulpmärke och av dom som samlar en speciell författare. I det läget stiger priset.

Chandler exempelvis, säger Bertil, kostar hela 40-50 kronor i engelskspråkig pulp, likaså Dashiell Hammet.

Och om jag kunde erbjuda en Ed McBain, original Permabook, First printing, April 1958, exempelvis Killer’s Payoff skulle jag vara tvungen att ta en hundring för den.

Trots att Ed McBains förste från 50-talet sedermera kommit ut i mängder av pulpserier, både på engelska och svenska, så är det fortfarande riv efter just Perma-böckerna?

Ja, så är det!

– Om jag ville sälja mina Ed McBain i Signet från 70-talet, de som har så fruktansvärt vackra omslag, vad skulle du ge mig för dem?

– Högst en tia per styck. Nej, förresten – en femma!

Karta på baksidan

Sen tar Bertil fram en pulpbok från Dell i New York. Under en epok på 50-talet fanns det alltid en karta på baksidan på Dell, en karta som täckte det område där mordet i boken ägt rum. Just den gimmicken har drivit upp priset på dessa Dell-pulps till 50-kronorsnivån. Är boken sen skriven av Cornell Woolrich som har många svenska fans, stiger priset ytterligare. Här är det alltså tre faktorer som samverkar: seriefaktorn, kartfaktorn och Woolrichfaktorn.

(Inom parentes kommer nu genom dörren en Sherlockian. En som har alla böcker som finns om sin hjälte men som ändå vill kolla Bertils Sherlock-hylla. Jag kastar mig över mannen och frågar om han samlar Sherlock Holmes i pocket eller pulp? Svar: Doyle finns inte i svensk kioskupplaga. Undantaget är en pocketserie som AW/Gebers gav ut i slutet av 80-talet. Bertil tar 20 kronor styck för dem. Om man kommer över alla åtta titlarna har man faktiskt Conan Doyle’s samlade Sherlock-verk för 160 kronor. Att varje enskild bok avslutas med en trevlig essä av en svensk Sherlock Holmes-expert och blir den ju inte sämre av.)

Det heter Magasin eller Kioskdeckare

Åter till vårt huvudämne, pulps och kioskdockare: Benämningen ”pulp”’ existerar knappast i svenska deckarsamlarkretsar.

Här säger vi Magasin eller Kioskdeckare, enligt Bertil.

Med Magasin menas till exempel Detektivmagasinet, Alibi och Nyckel.

Säger man Kioskdeckare avses Manhattan, Jaguar och X-bok. Och därmed är vi inne på ännu hetare samlarområden. ”Alla Alibi”, ”Alla Mickey Spillane” eller ”Alla James Bond” är önskedrömmar för många svenska thrillerlovers.

I genomsnitt kostar Magasinen 20 kronor och Kioskdeckarna kanske en tia mer.

Samma mekanismer styr prissättningen. Vi har de som samlar serier och de som samlar författare.

Och Stig Berglind på Expressen samlar allt som är tryckt på 50-talet. När intressena sammanfaller stiger priset. Därför kostar Dashiell Hammets Affären på Balkan i Detektivmagasinet nr 43 från 1949 hela 100 kronor (mot 35 öre vid utgivningen för 49 år sen).

Samlare vill ha förstaupplagor

Och Ed McBain i första Jaguar-vågen från 50-talet och tidigt 60-tal får man betala 90 kronor för. Döden tatuerar, Jaguar nr 125 år 1958, är en sådan dyrgrip. Likaså Svart motiv som X-bok för 1:65 inkl. moms år 1964. Trots att de på senare tid kommit i flera upplagor hos Norstedts.

– Samlarna vill ha förstaupplagorna, säger Bertil. Det ligger en lust och längtan i själva begreppet.

Ju lägre nummer på Manhattan och Jaguar desto högre priser, det är liksom en självklar sak.

Därför kostar en McBain i andra Jaguarvågen från 70-talet bara 15 eller 20 kronor.

De svenska författarna i kioskupplaga?

– Gott om, till hyggliga priser, Maria Lang, Vic Suneson, Rönblom – alla finns i Zebra och Pan eller någon annan serie. Samma gäller Simenon och Christie. Några tior för vackra vårdade ex, en eller två för zebror med hundöron, om uttrycket tillåts.

De nya stjärnorna?

– Verkligen inga hyllvärmare. Mankell och Nesser i pocket säljer jag samma dag som jag köpt in dem. Titta på M- och N-hyllan. Hittar du nån? Nej, jag tänkte väl det.

Vad läser detektivboksantikvariaten Bertil Lindström själv när han vill njuta?

– Chandler och McBain. Helst i pocket. Deckare mellan hårda pärmar är alltid trevligt men känslan är en helt annan när man möter Steve Carella i en Jaguar från 50-talet.

Ber att få instämma.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22