Propriehandeln är rena ormboet

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2000-4, Artikel

Linda Davies är inte så där väldigt omtalad hos oss i Sverige, men hon håller bl.a. anföranden om ”Risktagningens, spekulationens och bedrägeriets psykologi” hos European Research Centre när hon inte skriver finansiella thrillrar, som handlar om precis samma sak. Hennes allra först ekonomiska drapa kom 1995 på svenska under titeln I huggormens bo(Forum).

Linda Davies föddes i Glasgow, Skottland med en mamma från Danmark och en pappa från Wales. Hennes pappa var bland mycket annat chef för Commercial Bank of Wales och skrev en 600 sidor tjock lunta om pengarnas historia. Så Linda Davies hade påbrå då hon studerade finansiella frågor, ekonomi, filosofi och politik vid Oxford.

Hon var klar med Oxford 1985 och arbetade sen i sju år på bank, först på en amerikansk och sen på en schweizisk-amerikansk. I sin egenskap av bankkvinna snodde hon runt i Europas huvudstäder och knöt ihop finansiella knutar.

En bra dag kunde hon kamma hem 75000 pund, bortemot en miljon svenska kronor, men istället får att bli euforisk, så kände hon sig missbelåten och skuldmedveten.

Tänk som en brottsling

”Den vinst jag tog hem hade till större delen skett på nån annans bekostnad.” Uppslaget till en thriller kom plötsligt.

”Utrymmet for brott var oerhört stort. En dag satte jag mig ned och undrade vilket det största och mest spektakulära brottet skulle kunna vara. Jag försökte tänka som en brottsling. Hur kan jag göra mig en förmögenhet? Hur kan jag överbrygga gapet mellan City och världen utanför som City lever på?”

Då arbetade hon själv i Londons City, det vill säga Londons finansiella värld. Hon slutade jobba och skrev Nest of Vipers som också har kommit på svenska som I huggormens bo.

Huvudpersonen i I huggormens bo är den bästa valutahandlaren i City, en kvinna med det danskklingande namnet Sarah Jensen, som av chefen for Bank of England dras in i en rejäl finansiell historia med spännande komplikationer.

Hon blir ekospion, lägger sig med den hon ska spionera på och allting blir väldigt komplicerat.

RENA LÄROBÖCKER

I finansiella skrönor interfolieras den spännande handlingen med upplysningar av den här arten, hämtad ur I huggormens bo: ”Vid proprieaffärer, förklarade Barrington för Bartrop, anvisade en bank en viss andel av sitt eget kapital till särskilda finansmäklare som använde det för att ’ta positioner’, med andra ord spekulera på marknaden för bankens räkning. Detta skilde sig från mer traditionell valutahandel där bankerna bara agerade för kunders räkning – försäkringsbolag, pensionsfonder, industriföretag eller andra banker – och köpte och sålde valuta enligt instruktioner.”

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22