Post till DAST

Sep 15th, 2009 | By | Category: 1998-3, Artikel, Övrigt

På de olika TV-kanaler som går att få in per kabel och parabol har man visat många James Bond-filmer på senare tid. Jag läste också i förra DAST om nya Bond-filmen. Jag är 18 år gammal och vet inte så mycket om James Bond.

PETER NILSSON, ÅKERSBERGA

James Bond var från början en romanfigur påhittad av den brittiske författaren Ian Fleming, som själv arbetar inom den engelska underrättelsetjänsten. Han använde sig av en del av sina erfarenheter när han skrev sina böcker. Se också Iwan Morelius artikel här intill.

Under tidigt 1960-tal blev filmproducenterna Harry Saltzman och Albert Broccoli intresserade av att överföra gestalten till vita duken och de betalade bra för filmrättigheterna.

Först hade de tänkt sig TV-skådespelaren Roger Moore som agent 007 i den första filmen Agent 007 med rätt att döda. Men så fann de att han nog var för ung och rollen gick till skotske Sean Connery, som visade sig ha en brutal magnetism som slog an på publiken. Rollen blev Connerys första steg mot världsberömmelse.

Filmen spelades in 1962 (regi Terence Young) och handlar om den galne Dr No (Joseph Wiseman) som har händer av stål och måste oskadliggöras av 007.

Terence Young regisserade också nästa film – Agent 007 ser rött – där Bond smugglar en kåt ryska och en sovjetisk dechiffreringsapparat genom Europa. Det var i denna film som prylraseriet egentligen började. Bond har här en specialgjord dokumentportfölj som bland annat innehåller dolda knivar. Just den manicken fanns med i Flemings bok men i fortsättningen hittade filmskaparna på egna och allt fantasifullare apparater.

1964 kom filmen Goldfinger (regi Guy Hamilton) där titelfiguren som tänker stjäla USA:s guldreserv i Fort Knox spelas av tyske Gert Fröbe. Alla uppmärksammade filmaffischen som föreställde en naken gulmålad kvinna och motorintresserade tittade extra mycket på Bonds specialutrustade Aston Martin.

Året efter kom Åskbollen (regi Terence Young) där skurken Lago spelades av italienaren Adolfo Celi. Det var ingen som begrep hans engelska så han dubbades av Joseph Wiseman.

Sedan kom Man lever bara två gånger år 1967 (regi Lewis Gilbert). Manuskriptet var författat av den kände rysar- och barnboksförfattaren Roald Dahl. Efter denna film tröttnade Connery på att vara Bond, så två år senare gjorde fotomodellen George Lazenby denna roll i I hennes majestäts hemliga tjänst. Det blev en omdiskuterad film. Några säger att det är den bästa i serien, ännu fler att det är den sämsta. 1967 kom också filmen Casino Royale med David Niven, men det är ingen äkta Bondrulle utan mest en samling parodiska sketcher.

1971 kom Diamantfeber (regi Guy Hamilton) och nu hade filmbolaget lagt till några nollor på lönechecken så Connery återvände. En attraktion på det hotell i Las Vegas där Bond försöker komma skurken Blofeld in på livet är en kvinna som förvandlas till en gorilla. Det var en gimmick som gick hem och fanns till och med på Gröna Lund i Stockholm under ett par säsonger.

Nu hade Roger Moore växt till sig så pass att han fick ersätta Connery som 007. Han gjorde sin debut i Leva och låta dö som följdes upp med Mannen med den gyllene pistolen. I den senare spelas skurken Scaramanga (Scare a many = skräm många) av gamle Dracula-skådisen Christopher Lee.

Som välbetald yrkesmördare har han en gyllene pistol som han sätter ihop av en cigarrettändare, en penna och en manschettknapp (!) och i den filmen medverkar också svenskorna Britt Ekland och Maud Adams.

Nu dröjde det ända till 1977 innan det kom en ny Bondfilm. Älskade spion (regi Lewis Gilbert) utspelades till stor del under vatten och var mycket actionfylld. I denna film fick stuntmannen Rick Sylvester 30000 dollar för att åka skidor och hoppa fallskärm från berget Asgard Peak i Kanada, och filmen inleddes med denna sekvens.

I Älskade spion introducerades mannen med järntänderna – Jaws, spelad av Richard Kiel. Han fick betydligt mer utrymme och hann bli riktigt snäll i Moonraker (regi Lewis Gilbert) som kom 1979. Här for Bond ut i rymden.

Ur dödlig synvinkel 1981 regisserades av actionregissören John Glen som kom att göra fem Bondfilmer i rad. Octopussy med Maud Adams kom 1983 och 1985 följde Roger Moores sista rolltolkning som 007. Den hette Levande måltavla.

1985 tog Timothy Dalton över som Bond i Iskallt uppdrag som följdes upp med Tid för hämnd.

Det dröjde hela sex år innan det kom någon ny 007 på vita duken. Nu blev det Pierce Brosnan i huvudrollen i GoldenEye där han spelade mot svenska Izabella Scorupco. Brosnan gör också rollen i den senaste Bondfilmen Tomorrow never dies som kom 1997.

DAST-red

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22