Platoniska förhållanden radikalt inslag i thriller

Sep 2nd, 2009 | By | Category: 2000-4, Artikel

Av Bertil Falk

I Björn Karlins Ericsons List (Originaltitel: Scam i Kungsträdgården med underrubriken Thriller i internationell miljö), utgiven av Dagens Industri (Kristianstad 1998) begås det minsann inga äktenskapsbrott så det stör. De manliga skurkarna, halvskurkarna och skurkhjältarna har oavsett om de levt loppan eller tagit det mera försiktigt slutligen gift sig med kvinnor som de av en eller annan anledning är trofasta.

Till och med när mannen, som är boss för ett stort investmentbolag och som lever i ett oinspirerat resonemangsäktenskap, ska förföras av en kvinna i fjärran land, så handlar det inte om erotik eller porr utan om eterisk förförelse, där den subtila samvaron har allt det som kännetecknar ett vitt förhållande. Platonisk kärlek. Det där att i en thriller satsa på fysiskt trogna män och kvinnor känns nästan radikalt i en tid när vänstrandet blivit en schablon som mer eller mindre gått i stå i deckar- och thrillergenrerna.

Med riktiga namn

Karlin understryker att hans böcker är rena rama skrönor, men faktum är att en del personer figurerar med sina riktiga namn. Ha, ha, det är alltså en nyckelroman. Ingalunda. Det är en skröna och fan tror att den balansgång på slak lina som bokens ”hjälte” John Ericson utför kan genomföras i verkligheten. Fast säker kan man inte vara. Och spännande är det.

Men visst finns igenkännbara förebilder. För den som inte vet vad som är bra med ett investment bolag (ger makt med ”små” aktieinnehav inte minst genom uppdelning i röststarka A-aktier och röstsvaga B-aktier) och vad som kan vara problemet (inkomsterna står inte alltid i rimlig proportion till utgifterna och ger inte alltid önskad profit) får sig rejäla genomkörare.

Kurslitteratur

Boken är rena rama kursen i investmentbolag. Bolaget heter Dynastius och ligger strategiskt placerat vid Kungsträdgården. Det handlar inte om Investor, men nog har Investor fått låna ett och annat drag åt Dynastius. Den grävling i Kungsträdgården som oscillerar mellan Dynastius dynastipalats och Café Opera och som har en viktig roll som katalysator i ett avgörande ögonblick har Karlin sett med egna ögon. Så där är det snudd på nyckelthriller.

Det där med att fixa en oljekoncession i Turkmenistan låter bekant, inte sant? Det förefaller inte särskilt långsökt att förebilden står att söka i Lars-Erik Magnussons berömda önskan att göra om Fermenta till ett oljebolag med tjusig anknytning till Kaspiska havet i just Turkmenistan. Tidningen Dagens Näringsliv är naturligtvis kalkerad på Dagens Industri och det var också i Dagens Industri som den här thrillern först gick som följetong.

Karlin blandar emellertid rejält innan han ger och ur den given uppstår ett ganska så häftigt drama. Karlin lyckas med bedriften att göra bokens huvudperson – John Ericson är en skojare i toppklass – om inte direkt liljevit, så i varje fallsympatisk i all sin sjaskighet.

Ståplats i Hudsonfloden

Bakgrunden är den att om inte John Ericson betalar tillbaka en skuld på två hundra tjugotre miljoner dollar till en maffiagosse i NYC, så kommer fordringsägaren att skicka fram sina killar som skär bort kulorna på John Ericson för att därefter tilldela honom en ståplats, nej, inte i Nybroviken utan i Hudsonfloden, inte alltför långt borta från Wall Street. För detta är en thriller i internationell miljö även om en hel del utspelar sig i trakterna kring Kungliga Dramatiska Teatern i den europeiska provinshuvudstaden Stockholm.

Då och då stöter man i böcker på att en person tänker och sekunden därpå säger någon annan det som just tänkts. Jag har aldrig tidigare stött på någon författare som tillgriper detta grepp så ofta som Karlin. Ett exempel på denna Karlins ”två själar, en tanke”-variant:

”Fa’n, nu kommer väl polisen”, tänkte Ericsson.

Polisen kommer inte, Mr Ericson. De är förvarnade, säger då hos Karlin den tankeläsande ryssen Kulneff.

I deckare är mordet ofta huvudsaken. Mordet och ”who dun it”, I Björn Karlins thriller är morden snarast funktioner av det finansiella dramat. Mördarna åker inte ens fast även om en anstiftare av mord blir nedmejad när han själv i brist på lejdbar arbetskraft tvingas ta på sig rollen som mördare.

Ändå känns det inte viktigt. Främst för att mördarna, oavsett om de uppträder i Greenwich Village eller i Kungsträdgården är anonyma yrkesmördare, statister i ett sniket drama. Det känns i benmärgen att någonstans i förlängningen av deras yrkesverksamhet står ändå Nemesis på lur, beredd att hugga.

De verkliga skurkarna som Karlin sätter strålkastarljuset på är finansiella skojare, de som lejer mördarna. En del av dem formligen snubblar över sin egen girighet, andra blir bara rikare och klarar sig till nästa bok i serien, Den heter Ericsons List II Scam i Rosenbad (Svenska Aktieinstitutet, Saltsjö-Boo 1999).

I den boken driver Karlin tankeläsandet till sin spets. I en riktigt häftig upptakt, en variant av Dantes Inferno, framträder nämligen Belzebub i egen låg person som tankeläsare när det verkar vara dags för John Ericson.

Tredje boken i serien heter Ericssons List III Scam med sju samurajer och den fjärde boken, Ericssons List IV Scam med vette kom ut denna höst. På samma förlag som II-an och III-an.

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22