Planet Comics – tecknade rymdäventyr för hela slanten!

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2006-4, Artikel

Av Hans Sidén

Tecknade science-fictionserier har varit populära sedan Phil Nowlan/Dick Calkins Buck Rogers dök upp 1929 och följdes av Alex Raymonds Blixt Gordon 1934.

Men den första serietidning som helt innehöll science-fictionserier var Planet Comics som kom ut från januari 1940 till våren 1950.

Planet Comics publicerades av New Yorkförlaget Love Romances Publishing Co som under 30-talet gett ut en rad olika pulpmagasin med romantiska berättelser. Men förlaget hade även publicerat science-fictionmagasinet Planet Stories och 1940 beslöt man sej för att under namnet Fiction House ge sej in i serietidningsbranschen med titlar som Wings Comics, Fight Comics, Jumbo Comics och min personliga favorit Planet Comics.

Färgstarka hjältar

Planet Comics hade många färgstarka hjältar som ständigt återkom med nya äventyr. Speciellt populärast var muskulöse bågskytten Bunt Bowman som tillsammans med sin vackra blonda flickvän Lyssa i Lost World kämpade mot de gröna utomjordingar som kommit från planeten Volta och utplånat större delen av mänskligheten.

Undkom i sista minuten

Voltasoldaterna som pratar bakvänt (typ: Hunt Bowman stoppas måste!), hade grön hud, ödlelika, skrynkliga ansikten och bar hjälmar, modell pickelhuvor. Hunt och Lyssa jagades ständigt av Voltasoldaterna men lyckades alltid undkomma i sista minuten. Ibland assisterade av människospillror de påträffat i någon storstadsruin eller av några utomjordiska besökare som t.ex. de tvättsvampsliknande Hydradsvarelserna från Venus.

Planet Comics presenterade ovanligt många starka kvinnliga seriehjältinnor. Futura som kämpade mot de otäcka små storhuvade gröna männen från Cymradia. Mysta of the Moon som hade sin bas på månen och kämpade mot utomjordiska hot från främmande världar precis som rymdamazonerna Gale Allen och hennes Flickskvadron.

Två serier blev en

Space Rangers är rymdpoliserna Flint Baker och Reef Ryan som startade karriären i var sin serie men sedan slogs samman med bra resultat. Star Pirate, en rymdens Robin Hood och Red Comet som kunde växa blixtsnabbt till en jätte när det krisade, är två andra udda favoriter. Auro, Lord of Jupiter handlar om hur en härskare på Jupiter mördas men lyckas överta en kropp tillhörande en vetenskapsman från Jorden som i fortsättningen får leva som Auro men kan ses som en spökgestalt i serien. Ytterligare två Planet Comic-titlar är Buzz Crandall i Rymdpatrullen och så den komiska Norge Benson.

Norge på iskall Neptun

Sistnämnda handlar om en ung rymdhjälte på ett iskallt Neptun vars hjälpredor är en ren kallad Klädhängaren och en liten pälsklädd vit figur kallad Snöis. Dessutom har Norge en svartsjuk flickvän, den platinablonda Jolie. Den märkligaste serien var Mars, God of War där den gamle Marsguden turnerar universum runt och övertar människors kropp och vilja bara för att sedan försöka dra igång ett nytt krig.

Kvalitén på serietecknarna som medverkar i Planet Comics varierar och som var vanligt på 40-talet fick de mestadels inte signera sina alster. Men vid enstaka tillfällen kunde man hitta Murphy Andersons namn under Star Pirate. Anderson blev senare känd för sina Buck Rogers-insatser.

Fick signera sitt alster

En annan av de få tecknarna som regelbundet fick signera en serie med sitt eget namn var Lilly Renee. Hon ritade merparten av Lost World-serien som startade i nummer 21 ritad av Rudy Palais. Lilly Rene tog över den från och med nummer 32 (september 1944) och fortsatte fram till nummer 49 (juli 1947). Manus till Lost World skrevs av Thorbecliffe Herrick, förmodligen ett s.k. ”husnamn”, en pseudonym för en eller flera medarbetare. Nick Cardy, Ray Isip, George Evans och Graham Ingels tecknade också Lost World.

En rad av Fiction House serier från Wings Comics, Fight Comics och Jungle Comics dök på mitten av 50-talet upp i Serie-Magasinet. T.ex. Hooks Devlin, Senorita Rio, Kapten Terry Thunder och så de kvinnliga Tarzanvarianterna Tiger Girl och Camilla.

Av oförklarlig anledning fick däremot aldrig den mest kända av Tarzans tecknade kvinnliga motsvarigheter, Sheena, chansen att medverka i Seriemagasinet. En verklig miss! Men Sheena, först tecknad av Mort Meskin, dök förstås upp i Hela Världen under en kort period 1945-1946 som Sheena – Djungelns dotter.

Fransk serie räckte

Underligt nog publicerade Serie-Magasinet aldrig någon av de många fängslande serierna från Planet Comics. Kanske tyckte redaktionen att det räckte med den franska Rymdens pionjärer, tecknad av Raymond Poivet efter Robert Lecureux fantasifulla manus som gick som följetong från 1950 till 1953 eller det korta gästspelet av Bortom mars med manus av Rymdlegionens skapare Jack Williamson och utsökt tecknad av Lee Evans. Science-fiction var inte speciellt populärt i Sverige i början av 50-talet.

Det var synd att Lost World inte fick chansen i Serie-Magasinet för jag tror att Hunt Bowmans äventyr skulle ha blivit mycket uppskattade av tidningens läsekrets.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22