Philip Kerr är osannolikt framgångsrik

Sep 15th, 2009 | By | Category: 1998-2, Artikel

Det var för sisådär fyra, fem år sedan som Philip Kerr slog igenom med buller och bång i hemlandet England. Han sades då av en ganska enig kritikerkår höra till de 20 bästa unga brittiska romanförfattarna. Sedan dess har han klivit flera pinnar upp på framgångsstegen.

Fast inget träd får växa till himlen. Numera är kritikerna i hemlandet rätt så sura på honom. De har menat att hans senaste romaner – Gridiron och Esau – varit alltför enkla och dessutom i äventyrsgenren. Än värre är möjligen att Hollywood köpt rättigheterna till en stapel av hans böcker för ohyggliga summor pengar, precis som filmmoguler brukar göra.

Det är möjligt att vi i år kommer att få se en hel radda av Kerrs påhitt på vita duken. Fram till och med 1997 var ingen film färdig för utsläpp.

Engelska kritiker har menat att Philip Kerr är som allra bäst när han skriver i den futuristiska deckargenren. I boken A Philosophical Investigation jagar en skärpt kvinnlig polis en litteraturkunnig seriemördare år 2013. Boven kallar sig Wittgenstein och under sitt spel med polisen rättfärdigar han sina mord med filosofiska resonemang.

Han har också skrivit en trilogi som utspelas i en i alla avseenden dystert Berlin – Berlin Noir. Där opererar den förre polisen Bernhard Günther som privatdetektiv.

Allt utspelas före, under och efter andra världskriget. Frukterna av nazisternas gangsterstyre har blivit ett samhälle fyllt med fruktansvärda brott. Det här är inte bara spännande och engagerande kriminalgåtor, i böckerna finns också en skarp miljöbeskrivning och man tror obetingat på skildringen av stämningarna och människorna under denna mörka epok.

Philip Kerr själv är professor i teaterkunskap, med hedersprofessur i skådespeleri från Harvard (han är från början skådespelare). Han fick sin utbildning vid London Academy of Music and Dramatic Art.

På Broadway har han spelat Shakespeare och hemma i England, i Amerika och Kanada har han prövar på del mesta av scenisk konst.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22