Peter Høeg: Prisbelönt författare med många stilgrepp

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-1, Artikel

Under några år var den danske författaren Peter Høeg ohyggligt i ropet. Nu har mediahysterin svalnat, men det betyder inte att mannen är glömd. I höstas kom hans mest bekanta verk, Fröken Smillas känsla för snö, återigen ut i pocket. denna gång hos förlaget En bok för alla.

Den boken prisbelönades som kriminalroman i Skandinavien, men romanen är svår att genrebestämma, trots dess många likheter med böcker skrivna av författare som Alistair MacLean. Det finns de som menar att boken i första hand är en hatskrift mot den västerländska civilisationen, en åsikt som tystnat något efter den 11 september 2001.

Men att det är en hyllning till en snart avliden grönländsk kultur tycks stå utom alla tvivel.

Peter Høeg föddes 1957 i Danmark och växte upp i ett akademiskt hem på Christianshavn. Förutom författandet har han ägnat sig åt dans, teater, fäktning bergsbestigning, segling och varit idrottslärare. Han är också filosofie magister i litteratur.

Uppmärksammad debut

Han fick en uppmärksammad litterär debut med romanen Föreställning om det 20:e århundradet som kom ut 1989. Kritikerna hittade litterärt inflytande från stora berättare som Allende och Marques. Temat är danska drömmar och föreställningar under ett århundrade och romanen har många personer som förklarar hur de tycker att världen borde vara.

Boken berättar om Carl Laurids som med hjälp av sin femårige son Carsten monterar en kulspruta i villans pelarsal på Strandvejen och förklarar att man alltid måste se framåt eftersom det är i framtiden pengarna ligger. En sidoberättelse – men lika viktig som den andra – handlar om Maria och hennes städande mor Anna som bor i en hyreskasern på Christlanshavn. Hon finner smuts där ingen sådan borde finnas.

I förordet till pocketboken Fröken Smillas känsla för snö berättar Erika Nordenhagen om flera av Peter Høegs böcker och påvisar intressanta vinklingar intill hans författarskap.

Novellsamlingen Berättelser om natten från 1993 innehåller nio mycket olika berättelser, men de har alla datum – 29 mars 1929 – och motivet den metafysiska kärleken gemensamt. Formspråket är lånat av Karen Blixens Sju fantastiska berättelser och varje novell behandlar en klassisk konstart eller en vetenskap.

Slog igenom med Smilla

1994 fick Peter Høeg sitt stora genombrott med thrillern Fröken Smillas känsla för snö. Här visar han återigen sin förmåga att imitera stilar, inte minst tar han itu med hur le Carré skriver och han följer också den engelske författarens vanliga tema om att ett brott har förgreningar högt uppe i maktens boningar.

Romanens huvudperson är Smilla Jaspersen som föddes på Grönland men är bosatt i Köpenhamn. Från denna utgångspunkt försöker författaren belysa det danska 1990-talssamhället som kallt och främlingsfientligt. Dagens situation har alltså rötter bakåt.

Först och främst är Fröken Smillas känsla för snö ett slags kriminalroman där Smilla dras in i en geopolitisk konspiration. Den filmatiserades av Bille August och filmen hade premiär 1997. Den fick på olika ställen rätt ljumma recensioner. Numera förekommer filmen ganska ofta som utfyllnad i filmkanalernas utbud.

Høegs nästa roman kom 1995 och hette De kanske lämpade. Här bytte den litteräre kameleonten åter genre. Boken är en berättelse om det danska skolväsendet som bemöttes positivt men också gav upphov till en principdiskussion om det var etiskt försvarbart att romanens jagberättare heter Peter Høeg när delar av berättelsen är ren fiktion medan andra har verklighetsbakgrund. Romanen utspelas under vintern 1992- 93 från berättarens skrivbord som undersöker sin svåra skoltid på Skorpeskolan i Hellebæk och Biehls Privatskole.

Är djuren underlägsna?

Peter Høegs femte roman Kvinnan och apan kom året efter och är ett slags modern saga. En spritberoende överklasskvinnas tomma liv får ett innehåll när hon räddar en apa från vetenskapen. Stilmässigt har den likheter med Fröken Smillas känsla för snö. Høeg ställer frågor om kristenhetens syn på själlösa djurens underlägsenhet och blev under en tid diskussionsämne bland vissa vegangrupper. De uppfattade apan i Kvinnan och apan som mer människa än människorna.

BÖCKER PÅ SVENSKA AV HØEG:

Föreställning om det 20:e århundradet 1989

Berättelser om natten 1993

Fröken Smillas känsla för snö 1994 (Pocket 2002)

De kanske lämpade 1995

Kvinnan och apan 1996  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22