Peter Gissy: I höst kommer tredje boken Självklart med en ny färg

Sep 15th, 2009 | By | Category: 1998-2, Artikel

AV LEO LARSSON

Debuten för två år sedan väckte stor uppmärksamhet: hans Röd Död ansågs vara en höstens bästa deckare.

Efter Vit Sorg har han visat att vitsorden inte var tillfälliga. Nu är Peter Gissy på gång med nästa ”färg-bok”. Han avslöjar inte vilken färg det blir den här gången. Som så många andra skrivare är han skrockfull.

Peter Gissy förde in en ny gestalt i den svenska deckarlitteraturen. Kent Mortland är göteborgare, änkeman med tonårsdotter – dessutom med kopplingar till Tyskland. Och han är inte polis. Ett steg bort från det vanliga. Hur tänkte Gissy?

– Det finns en sorts klichéhjälte i dagens deckare. Nästan alla är tungsinta polismän med sprit- och familjeproblem. De gillar klassisk musik i någon form eller så citerar de någon bortglömd poet, lyssnar på udda jazz eller har ett passionerat intresse för matlagning eller kläder. Jag var tidigt klar över att min huvudperson inte skulle ha just allt detta: han skulle vara en högst ordinär människa som råkade ut för trassligheter.

Gissy tycker visserligen att Mortland ”funkar” som huvudperson, men menar att det varit mycket lättare att skriva en deckare om huvudpersonen haft polisiär anknytning. Kopplingen till Tyskland då?

– Genren är så fruktansvärt anglosaxisk. Jag tyckte att en koppling till den del av Tyskland som vi till för några år sedan kallade DDR skulle kunna bli intressant.

I nära 200 år var ”Svenska Pommern” Sveriges sydligaste provins, och i Gissys båda första böcker förs läsaren via Kent Mortland och dennes dotter Paula till en värld som är både otrygg och annorlunda.

– Den trygga vardagen i Göteborg ska kontrastera mot ett Tyskland i uppbrott. Det var därför jag lät Mortland var gift med en kvinna från Greifswald i det forna DDR.

Det finns en ambition hos Gissy att söka hitta nya vägar (”Jag vill utvecklas”). Så till exempel har han haft två röda trådar i sina böcker.

Mortlands första resa till hustruns hemland – efter hennes död – är en spännande historia med mycket starka scener (Röd Död 1996) i både Tyskland och Göteborg. Andra resan – när Mortland motvilligt återvänder till det forna DDR – utvecklas till en variant på Forsythes Schakalen och en pusseldeckare på slutet (Vit Sorg 1997).

Vad kan då nästa bok handla om?

– Jag har roat mig att skriva på ett annat sätt än tidigare, med flera olika upplösningar. Tysklandsspåret har jag tonat ner i nästa bok. Jag håller mig till enbart en röd tråd och har reducerat antalet miljöer. Nästa bok blir annorlunda, det är allt jag vill säga.

Men gnabbet med tonårsdottern Paula är kvar?

– Självklart. Det är en del av Mortlands karaktär. Samtidigt som Kent Mortland inser att Paula är hans enda familj och tyr sig till henne, vill han uppmuntra hennes frigörelse. Det blir en konflikt som jag tycker ger Mortland-böckerna en speciell resonansbotten.

Han kan genren väl, Gissy. Det märks när man talar med honom. Favoriterna är blandade: allt från Josephine Tey, PD James (”förstås”) till Thomas Harris. Så förtjust i de mer ”pratiga” deckarna är han inte.

Själv skriver Gissy för att han tycker det är kul. Punkt slut.

Den eviga debatten om genrens gränser vill han först inte kommentera:

– Men det förefaller mig ibland som om det finns författare med helt andra ambitioner som slänger in ett lik i handlingen för att därmed också få sin bok granskad av speciella recensenter. Men genren kräver inte ett speciellt bra språk, enligt min mening.

– En bra deckare ska vara oborstad, litet grov, rå. Udda i något avseende. Ibland finurlig, men inte nödvändigtvis. Självklart med beaktande av det vanliga: tydlig miljö, bra karaktärer, fängslande handling. Författarens språkbehandling är givetvis viktig, det måste finnas en lämplig ”ton” i berättandet som passar historien, men språket i sig får aldrig bli påträngande.

Peter Gissy är frilansjournalist med vetenskaplig inriktning. Han är bosatt i samma förort där Kent Mortland ”härjar”: Åkered i västra Göteborg. Han har bakom sig fyra barnböcker och har arbetat som översättare (elva böcker totalt från engelska och danska).

Skrivandet kom igång på allvar när han tog kontakt med Evert Lundström (vem minns inte Julius Bark-böckerna tillsammans med Jan Moen?) som fungerat som något av en mentor för Gissy.

Utöver den nya Mortland-deckaren i höst (Rabén Prisma) är Peter Gissy aktuell också med en annan bok i höst – i en annan genre: Barnens Hobbybok (Ica Bokförlag).

– Jag vill inget hellre än skriva deckare, säger Peter Gissy. Kan jag skriva så att det engagerar andra är jag både stolt och rörd.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22