P. D. James: Miljöerna betydelsefulla för atmosfär och intriger

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-2, Artikel

Av Bengt Heurlin

Alla som ville träffa och lyssna till P. D. James vid hennes senaste stockholmsbesök var så många att de fyllde Kulturhusets hörsal. Hon talade fritt i 50 minuter. Björn Linnell, som satt på podiet för att intervjua henne, ställde också några frågor, men det viktigaste var då redan sagt.

Jag var särskilt intresserad av att få höra henne berätta om hur hon skapar sina miljöer och vad de betyder. Hon bekräftade vad jag trott: miljön är viktig, den ger atmosfär och den påverkar också intrig och personer. Detta märks tydligt i hennes böcker, i högsta grad i den senaste I mördarens rum (The Murder Room).

Mötet gav starkt intryck

Efteråt stannade hon för att signera böcker. Klockan hade då hunnit bli över åtta och hon hade varit i gång sedan nio på förmiddagen med intervjuer. Resultaten av dessa har vi kunnat se i tidningar och TV, kunnat höra på radio. Men att möta henne livs levande ger förstås det starkaste intrycket.

Själv hade jag inte tagit med någon bok för signering. I stället bad jag om hennes namnteckning på en kort artikel jag just hittat på Guardians hemsida, ”The Final chapter”.

Där säger hon att hon började berätta historier redan innan hon var tio år. Hennes båda syskon väntade sig att hon skulle hitta på äventyr varje kväll innan de somnade.

Hjälten i djurhistorierna kallade hon ”Percy Pig”. Innehållet var oftast otroligt mystiskt och spännande.

För den som läst hennes romaner och vill veta mer om henne finns ingen bättre källa än hennes Dags att bruka allvar (Time to be in earnest A Fragment of Autobiography).

Originell disposition

Dispositionen är originell och gjorde mig till en början skeptisk. Boken har formen av en dagbok, augusti 1997 – augusti 1998. Hon skildrar naturligtvis vad som händer under det året, men lyckas samtidigt säga mycket om sitt liv, sitt författarskap och människor hon mött. En episod, ett möte eller en plats ger henne anledning att gå tillbaka, berätta om sådant som gett henne impulser till intriger och miljöer. Det blir ingen kronologisk biografi, men egendomligt nog går det att pusslat ihop till en helhet utan besvär.

Bästa budskapet var nog att hon kommer med ytterligare en bok om Dalgleist.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22