Oöversatta författare

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-2, Artikel

Av BENGT HEURLIN

Vad är det som gör att vissa författare översätts till svenska, andra inte? För en vanlig läsare verkar det vara slumpen som avgör. Eller är det möjligen träget arbete av skickliga agenter med goda förlagskontakter? Men desto roligare är det när man hittar en tidigare okänd författare; man känner sig nästan som en upptäcktsresande som hittat en okänd kontinent.

Förmodligen är vi många som gjort upptäckter. Varför inte utnyttja DAST för att dela med oss av våra fynd? Hör av er till redaktionen!

John Harvey med tio romaner

John Harvey har skrivit tio romaner om polismannen Charlie Resnick. Han arbetar vid polisen i Nottingham, en stad som Harvey känner väl, eftersom han undervisat vid universitetet i den staden. Tidigare var han lärare i engelska och hann också skriva en rad spänningsromaner under flera olika pseudonymer. Han har också skrivit manus för film och tv.

Det som intresserar deckarläsaren är hans polisromaner med Charlie Resnick i centrum. Runt honom finns flera andra poliser som spelar mer eller mindre framträdande roller i de olika romanerna.

Resnicks far var polsk invandrare och de polska invandrarnas klubb spelar en viss roll i böckerna. Är det kanske invandrarbakgrunden som bidrar till att Resnick känner sig lite utanför, trivs så bra med ensamheten?

Resnick gör ett sympatiskt intryck på läsaren. Han har inga problem med vare sig kvinnorna eller spriten, även om han lever ensam med sina katter. Lediga kvällar lyssnar han gärna till musik, ofta jazz som också John Harvey gillar. En av romanerna heter Off Minor, en titel som är den samma som en av Thelonius Monks melodies. Samlingen med Resnick-noveller heter Now’s the Time, precis som en av Charlie Parkers låtar. Novellerna har också lånat titlar från The Bird, t.ex. Cool Blues, Cheryl och My Little Suede Shoes.

Romanerna är inte nyskapande men de har en personlig stil och de skildrar på ett trovärdigt sätt det trägna och ibland långsamma polisarbetet.

Böckerna om Resnick

Lonely Hearts, 1989

Rough Treatment, 1990

Cutting edge, 1991

Off Minor, 1992;

Wasted Years, 1993

Cold Light, 1994

Living proof, 1995

Easy Meat, 1996

Still Water, 1997

Last Rites, 1999

Now’s the Time, 1999 noveller

John Harveys hemsida:

www.mellotone.co.uk

Vill du hellre läsa om de båda i vanliga böcker kan du göra det i:

Mike Ashley: The Mammoth Encyclopedia of Modern Crime Fiction

Bloomsbury Good Reading Guide to Crime Fiction

Waterstone’s Guide to Crime Fiction  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22