Om du ska döda din nästa pröva då med giftet Tallium

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2007-1, Artikel

Av Kjell E. Genberg och Ahrvid Engholm

Strax före julmånaden kunde man i svenska tidningar läsa om en deckarförfattare som mördat för spännings skull och nu skulle avrättas i elektriska stolen i Florida, USA. Författaren hade ett namn som var relativt okänt i kriminalromankretsar – George Trepal – och det fanns en förklaring. Svensk kvällspress hade fått saker och ting om bakfoten. George Trepal hade gett ut böcker, men om dataprogrammering och därtill hörande ting. Men han hade också skrivit små teaterstycken med detektiva motiv där åhörarna interaktivt skulle lösa gåtan.

Sant är dock att han förgiftat 42-åriga Peggy Carr den 15 oktober 1988, men inte för att han, som Aftonbladet skriver, ”ville ha spänning”. Trepal och Carr bodde grannar i småstaden Alturas i Florida. Carrs söner spelade hög musik och familjens hundar jagade Trepals katter. Det räckte för att Trepal, som aktade sig själv och sin intelligens mycket högt, fick för sig att döda åtminstone sönerna. Andra grannar tyckte att det var konstigt eftersom bröderna Carr setts klippa Trepals gräsmatta.

Natten till den 15 oktober tog Trepal med sig tallium – en tungmetall som är mycket giftig och svåråtkomlig – till familjen Carrs Veranda. Där lirkade han upp Coca-Colaflaskor och hällde i tallium och lyckades försluta buteljerna utan att det märktes att de Vant öppnade.

Efterföljande dags måltid insjuknade Peggy Carr och två söner i svåra magsmärtor. Läkarna visste inte vad som orsakade smärtan och viktminskningen. Till sist hamnade Peggy i koma och avled till sist. Obduktionen visade att hon var full av tallium och giftet fanns i mindre mängder i hennes söner Duane och Travis, som dock överlevde.

Polisundersökning inleddes, men de skulle dröja ett år innan den gav resultat. Och utredningen innehöll element som skulle ha passat i en thriller.

Till sist fattade polisen misstankar mot Trepal. Han fanns redan i deras register eftersom han åkt fast för amfetamintillverkning, där tallium är en biprodukt. Någon hade nämligen skrivit hatbrev till familjen Carr och krävt att de flyttade. På polisens fråga varför någon ville åt Trepals grannar svarade han:

”Någon ville väl att de skulle flytta härifrån.”

Då började polisen fundera över vad organisationen Menza hade för invalskriterier och om det kunde vara sant att han hade 130 i IQ. När Mensa (i själva verket Trepals fru Sherry Guinn) åter skulle arrangera Mordisk Weekend skrev George Trepal deckargåtan. FBI skickade in agenten Susan Goreck som deltagare och hon fann att storyn gick ut på att någon skickade hotbrev och därefter mördade brevets mottagare. Goreck och Trepal blev vänner och när familjen Trepal skulle flytta fick hon hyra deras hus.

I garaget hittade FBI:s tekniker tallium i pulverform och det avgjorde saken. Man fann också kemiböcker och en maskin för att sätta fast kapsyler på Coca-Colaflaskor.

Inte så lite deckaranknytning hade ett annat av polisens fynd: Agatha Christies roman Pale Horse som berättar om hur mördaren använder tallium för att ta ihjäl folk i ett hushåll. Den utkom 1962 i Sverige under titeln Den gula hästen.

George Trepal dömdes till dödsstraff den 6 mars 1991 och i januari i år avrättades han i Floridas elektriska stol.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22