Offer för svensk ”rättvisa” önskar endast att bli dödad

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2002-2, Artikel

Av INGE EKBRANT

– Käre herrar, jag ber, låt mig få dö, låt mig blott få dö. Den som så uppgivet tiggde och bad att få dö var en främling, som år 1747 hade råkat i klorna på den svenska ”rättvisan”. Han var skotte.

Alexander Blackwell, livmedikus hos den åldrade och utlevade kungen Fredrik I. Blackwell hade dragits in i en av de talrika politiska intrigerna i det Sverige som just då styrdes av det aristokratiska hattpartiet.

Leif Karbelius heter en författare. Som ger en förfärande bild av den politiska rättegång som Alexander Blackwell föll offer för. Hans plågoande var Carl Gustaf Tessin, hattpartiets ledare och landets just då mäktigaste man. I den ganska nyligen stadfästa 1734 års lag förbjöds tortyr, men makthavarna hade ingen svårighet att hitta förevändningar för att sätta sig över lagen.

Karbelius kallar sin bok Förhörsprotokollet (Kabbe 2001) och med den titeln antyder han att han har han tillgång till just protokollet från specialdomstolens förhör med Blackwell.

Utgående från Karbelius bok tvekar jag inte att kalla dödsdomen mot och avrättningen av Blackwell för ett justitiemord, iscensatt av de just då ledande männen i det svenska riket.

Svensk Uppslagsboks andra upplaga, vars band nr 4 utkom 1958 säger också att det var på lösa grunder som Blackwell blev dödsdömd och avrättad.

Mycket åskådligt berättar Karbelius hur Blackwell torterades i den svenska huvudstadens grymmaste fängelse, där isande kallt källvatten rann till och plågade fången.

Åskådligt beskriver han också bödelns hemska hantverk, som även bestod i att den avrättades kropp fyrdelades. Det är en bok om hur genomkorrumperade politiker missbrukade sin makt och utnyttjade en maktlös man, som råkat i deras våld.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22