… och världens detektiver har fått två riktigt stora böcker

Sep 12th, 2009 | By | Category: 1996-2, Artikel

Norske deckarkännaren och radiomannen Nils Nordberg har kommit med två volymer om tillsammans 1600 sidor om litteraturens stora detektiver, inte mindre än 66 stycken, kallat Verdens største detektiver.

Nordberg är ett unikum, inte enbart på grund av sin kunnighet (”Den mannen är ett vandrande uppslagsverk”, påstår flera som känner honom väl) utan också för att han har lyckats med att göra deckarantologier till bästsäljare i vårt västra broderland. Det vore kanske inte så dumt att importera den mannen till Sverige.

De 66 novellerna följs av informativa biografier om detektiverna (icke författarna) förutom bibliografier och förteckningar över referenslitteratur med noggranna källhänvisningar.

Historierna följer inte heller de gängse mallarna för hur denna typ av upplysningslitteratur skall skrivas. Här träffar vi på både bibliska gestalter, rena kioskdetektiver, seriehjältar och deckare för ungdom förutom de mer ”höglitterära”. Men vi kan bara hitta en enda svensk – Martin Beck.

Detta är givetvis en godbit för samlarna, men även vanliga, lagom intresserade kan ha stor glädje av böcker, i den mån man har råd att köpa dem.

ERLING HÅVALL  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22