Ny författare till böcker om Bond. ”My name is Benson, Raymond Benson…”

Sep 18th, 2009 | By | Category: 1996-4, Artikel

Av IWAN MORELIUS

”My name is Benson, Raymond Benson” kan det faktiskt komma att låta inom kort, för nu tar den för många ganska okände amerikanen över för att skriva nya thrillers med James Bond i huvudrollen.

Okänd och okänd. Nåja! Kanske inte vad det gäller Bondfans runt om i världen eller älskare av dataspel. I sådana kretsar är han väl känd.

Han har bland annat skrivit och sammanställt den hittills bästa och mest omfattande faktaboken om Bond/Fleming. Den heter The James Bond Bedside Companion (Dodd Mead 1984), sedan länge helt slutsåld och numera eftersökt av samlare.

Låt mig inleda med att berätta hur jag kom i kontakt med den då mycket unge Raymond och hans hustru Randi. I ett USA-magasin läste jag en notis om att en Raymond Benson önskade komma i kontakt med Fleming/Bondfans eftersom han just då arbetade med sin bok. Eftersom jag själv skrivit boken James Bond 007 om dessa herrar redan 1963 (publicerad endast i fyra inbundna exemplar som skickades till Ian Flemings änka, Åke Runnquist samt Hugh Hefner, vilket förresten renderade mig en livstidsprenumeration på Playboy… ”dom har ju så intellektuella artiklar”) skrev jag omedelbart ett långt brev till Raymond som då var bosatt i New York. Jag berättade om min bok och vad jag visste om Fleming/Bond.

Ivrig brevkontakt

Det kom mycket snabbt ett vänligt svarsbrev där han bad om tillstånd att få utnyttja vissa delar av min bok. Det fick han och jag harangerades med omnämnande i bokens förord.

Vi höll sedan brevkontakt under de följande åren och träffades för första gången under Edgarveckan i New York 1978. Självklart passade jag på att göra en liten intervju för DAST den gången.

Det skulle dröja ända till 1988 innan vi åter träffades, även då skedde det i New York, under den 4 Världskongressen. Min hustru Margareta och jag bodde en vecka hos Bensons och vi hade mycket trevligt tillsammans och bara en vecka efter hemkomsten till Hulan i Småland besöktes vi i vår tur av paret Benson.

Mycket snabbt kom jag underfund med att Raymond Benson var en stor kännare av Bond och Ian Fleming. Han hade dessutom verkligt sinne för datorns olika möjligheter. Hans stora passion, förutom James Bond och att spela jazz på piano, var att konstruera dataspel.

Erbjöds skriva Bond

Åren gick men vi behöll kontakten. Varje månad berättare Raymond i brev om sina dataspel och allt annat som hände inom hans horisont. I ett senare brev kunde han berätta att Hugh Hefner inbjudit honom att gästa Playboy Mansion (nej, han berättade inget om brudarna där) och brevet därefter kom med en verklig överraskning: Raymond Benson hade av The Ian Fleming Foundation – som samlar Bondiana i form av manuskript, förstaupplagor, souvenirer med mera och där han förresten själv är president, utsedd av Glidrose Production och Peter Jason-Smith, som var Flemings agent under 50- och 60-talen att ta över den nu 69-årige engelske författaren John Gardners något slitna mantel.

Gardner är en produktiv thrillermakare som skrivit hela 14 James Bondböcker sedan Ian Fleming gick bort. Det är en prestation, och Gardner tyckte själv att det fick räcka med detta.

Ett av de tyngst vägande skälen till att man valde Raymond Benson att fortsätta med Bondböckerna var, och jag citerar: ”His encyclopedic knowledge of Ian Fleming’s books. Raymond always remember things … and is the man for the job.”

Peter Jason-Smith fortsatte med att uttrycka sitt fulla förtroende för Raymond genom att tillägga att han var just den rätte mannen att hitta nya goda uppslag.

Nya romanen utspelas i Hongkong

Raymond Benson avslöjar för DAST att hans första bok om Bond, som än så länge saknar titel, utspelas i Hongkong i nutid och rent spektakulärt kommer den att utnyttja all ny teknik som finns att tillgå. Den kommer att publiceras av Hodder & Stoughton i England och av Putnam i USA.

– Jag har sammanställt en 16-sidig synopsis som jag verkligen tror på, säger han. Jag känner mig verkligt smickrad över erbjudandet och lovar att göra mitt allra bästa.

40-årige Raymond Benson arbetar än så länge för Viacom New Media, men om böckerna slår för denne man med rötter i Texas lär han nog sluta där och fortsätta som heltidsförfattare i hemmet i Buffalo Grove, inte långt från Chicago.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22