Nu kommer kvinnodeckare även från Danmark

Mar 18th, 2010 | By | Category: 2003-4, Artikel

Efter år av framgångar för svenska och norska deckarförfattande kvinnor har vi fått tillskott också från Danmark.

Det är journalisten och författare Gretelise Holms bok Paranoia som getts ut av Piratförlaget. Holm föddes på platsen tio mil söder om Köpenhamn – där historien utspelar sig. Det var för 57 år sedan. Men det är ingen debut.

Debuten: politisk thriller

Hennes första deckare, eller snarare en politisk thriller, med titeln Mercedes-Benzsyndromet kom ut redan 1998. Den utspelar sig i Afrika där Gretelise Holm bott i fem år och för den fick hon danska kriminalakademiens pris. Förlaget gladde sig nästan mer än Holm och bad henne fortsätta skriva kriminalromaner.

Då hade Gretelise Holm arbetat som journalist sedan hon var 17 år gammal och fortsatte med det tills hon fyllt 37. Då blev hon först lektor och sedan rektor på danska journalisthögskolan. Hon blev sedan frilansare igen och redaktör för danska kvinnosamfundets tidning. Det var därefter hon hamnade i Zimbabwe där hon arbetade med att göra ekonomiska och politiska analyser för danska utrikesdepartementet. Hon har också hunnit med att arbeta med kampanjer mot AIDS i tredje världen.

Trots att detta arbete har hon hunnit med att skriva cirka 30 böcker, allt från barn- och ungdomsböcker till facklitteratur, debattböcker och undervisningslitteratur, förutom hittills tre skönlitterära romaner för vuxna.

På bestsellerlistan ett halvår

I Danmark kom Paranoia ut för drygt ett och ett halvt år sedan, låg på hemlandets topplista i över sex månader, nominerades till priset Glasnyckeln och hunnit komma ut i Tyskland, Holland och Norge.

Den senaste romanen om Holms huvudperson, journalisten Karin Sommer, har i år kommit ut i Danmark. Den heter Robinson-morden och utspelar sig på en ö där folk börjar falla ifrån på mystiskt sätt.

– Man kan se den som en socialdarwininstisk historia, säger författarinnan själv.

Karin Sommer är i Holms egen ålder, vilket upphovskvinnan tycker är praktiskt.

– Med en annan huvudperson hade jag kanske varit tvungen att gå ut och försöka ta reda på hur en 30-årig kvinna tänker och fungerar, säger hon. Men det är mer än så. Jag tycker att det är intressant att skriva om den lite underliga ålder som kvinnor befinner sig i mellan 40 och 70. Då ses de inte längre som sexobjekt, men har inte hunnit bli snälla gamla mormödrar.

– Men Karin Sommer är inte jag, skyndar hon sig att meddela. Det finns visserligen likheter, men en stor skillnad är att jag är gift sedan 32 år och har två vuxna döttrar.

Identifikation och spänning

Gretelise Holm tror att anledningen till att det gått så bra för nordisk kriminallitteratur på sistone är att den förenar underhållning med mening. I synnerhet kvinnor vill ha spänning och underhållning serverat på ett sådant sätt att de kan identifiera sig och samtidigt lära sig någonting.

– Motiv måste finnas. Mord får inte uppstå av en slump. Själv vill jag gärna undersöka varför det onda uppstår. När jag som primitiv läsare öppnat en bok måste det finnas en bra handling. Långa beskrivningar där ingenting händer tråkar bara ut mig.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22