Nu kan Maria Lang erövra världen

Mar 24th, 2014 | By | Category: 2014-03 mars, Artikel

Lena och LisbetDen 31 mars skulle Dagmar Lange fylla 100 år. Hon har varit i det närmaste bortglömd, utom i sin hemstad Nora, Maria Langs Skoga. Men förra året gav Norstedts ut hennes sex första deckare, och de har också filmats för bio, tv och dvd. Och nu kommer också den första biografin över hennes liv och författande.

Men det är tydligen inte bara vi här i Sverige som (åter-)upptäckt henne. BBC har köpt de sex filmerna. Nordiskt krim har ju varit hett utomlands men kanske hade vi inte gissat på Maria Lang.

Detta avslöjades vid biografipresentationen som förlag och författare, Lena Lundberg (till vänster) och Lisbet Wikner, höll på Rönnells antikvariat i Stockholm den 24 mars, en vecka före jublleumsdagen. Den kommer att firas i Nora som passar på att bjuda in alla till fest, och där biografiförfattarna kommer att berätta mer om sitt arbete.

Tanken på boken kom för bara två år sedan när Lisbet Wikner, nyinflyttad till Nora gick på lokal kurs för att lära sig mer om bygden. Då berättade man förstås om stadens stora dotter och hon insåg att det närmade sig ett jubileum.

Hon kollade med kompisen Lena Lundgren, deckarentusiast, och de upptäckte strax att någon biografi inte fanns skriven.
Så då gjorde de det. De delade upp så att Lena tog sig an deckardrottningen och hennes verk, Lisbet berättade om personen och hennes liv. Lisbet har dessutom en personlig koppling; hon är släkt med Pontus Wikner som Dagmar Lange skrev sin doktorsavhandling om.

Lisbet vill gärna påpeka att hon var en kvinnlig pionjär, inte bara som deckarförfattare (de flesta män i Sverige dessförinnan) utan också som kvinnlig akademiker. Bara hundra kvinnor hade doktorerat före henne. Och hon var rektor för en skola, ett annars manligt yrke.
Trots heltidsjobb hann hon med att skriva 42 deckare under 42 år plus ungdomsdeckare och några andra böcker.

Håller hennes böcker än i dag? Undrade biografiförfattarna och svarar själva att det tycker de, som underhållning som Dagmar själv underströk att hon skrev. Hennes språk är levande och vi kan i dag njuta av tidsskildringarna. I dag finns många deckardrottningar men Maria Lang hade redan då flera drag i sina verk som lever än i dag: mycket fokus på människors relationer och inte så mycket på våldet, och hon hade också sin egen miljö i Skoga där 25 av böckerna utspelar sig. Precis som dagens Fjällbacka, Sandhamn, Gotland och andra mordiska orter.

De båda författande vännerna skickade sina texter mellan sig och tycker att de lyckats få till ett gemensamt språk. De vill tacka alla som hjälpt dem, Dagmar Langes vänner, bekanta och vänners barn som delat med sig av minnen, fakta och bilder. De har också kunnat gräva i Norstedts arkiv och läsa breven och recensionerna där, i Kungliga Biblioteket och i privata arkiv.

MingelMånga hade kommit för att träffa författarna och höra vad de hade att berätta (och köpa boken), och också många av Dagmar Langes gamla elever. Det blev väldigt fullt inne i Rönnells.

LEIF-RUNE STRANDELL

Läs recensionen av boken: http://www.dast.nu/recension/maria-lang-var-forsta-deckardrottning

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22