Nu har mordiska veckoslut dykt upp också i Sverige…

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-2, Artikel

Av JAN-OLOF EKHOLM

Äras dem som äras bör – det var Lilian och Karl G. Fredriksson, den svenska deckarvärldens Bonnie och Clyde (missförstå mig rätt) som såg till att Mordisk Weekend kom till Sverige. De hade deltagit i en Murder Mystery Weekend på Lynton Cottage Hotel i Devon, anordnat av The Whodunnit Company – ett företag som erbjuder fyra olika krimiscenarier – och blivit heltända. Något liknande borde kunna arrangeras även i Sverige.

Thomas Böös, med sitt deckarbibliotek i Eskilstuna, blev intresserad och övertalade sin vän krögaren på Stadshotellet att vara med. Sedan kom jag in i handlingen, förmodligen på grund av mitt pusseldeckarförflutna. För här handlar det om pusseldeckarens dramaturgi in absurdum med genrens alla skamgrepp, massor av mystiska personer och mängder av händelser. Inte en död punkt, trots mängden av lik, så att säga.

Jag byggde upp en lokal historia kring en arvstvist med släkten Rademacher, med mord i (deckar) biblioteket och upplösningen på blindskrift! Stadens polis ställde upp (med åtföljande gnälliga insändare från Ärlig Skattebetalare) och som tack för sitt initiativ avslöjades slutligen Karl G. som massmördare.

Detta var hösten 1990. Efter succén (för utan skryt blev det både en publik- och PR-mässig framgång) ansågs det självklart med en repris våren 1991. Jätteflopp – inte tillräckligt med deltagare. När hotellet senare råkade i svårigheter dog hela idén med Eskilstuna som centrum för mordiska veckoslut.

I stället försökte Gripsholms Värdshus ta över rollen, men snabba krögarbyten gjorde att allt stannade på planeringsstadiet.

Kallsinnig författare

På hösten 1992 fick Hotel Carl XII i Dals Ed nya ägare och det unga paret kom på idén att Mordisk Weekend var ett sätt att locka folk till denna gränsbygd. Miljön var spännande med alla traditioner kring Karl XII. Men det hjälpte inte – för få anmälningar och inställt.

Undra inte på att jag var ytterligt kallsinnig när en ny VD på Gripsholms Värdshus i slutet av 1993 tog kontakt med mig för att diskutera en fantastisk idé – Mordisk Weekend. Jag hade också ansett att idén är fantastisk, men att jobba i onödan… Vi kom fram till att det först skulle komma tillräckligt många anmälningar innan jag började på ett scenario.

Det kom många anmälningar och jag fick tillfälle att utnyttja den tacksamma historiska miljön med värdshuset, byggt på det gamla kartusianerklostret, och slottet. Hotellpersonal, ortspolisen och stadsbor ställde upp och premiären på ”Grip Bo Jonsson” blev mycket uppmärksammad i pressen. Aftonbladet avslöjade till och med mördaren, varför jag tvingades skriva om slutet för kommande framföranden.

För det blev en fortsättning: våren -94, hösten -94, våren -95 , totalt ett tiotal happenings, för det är vad det handlar om. Det har också visat sig att många företag och institutioner har Mordisk Weekend som final på en konferens.

Gripsholms Värdshus är inte längre ensamt på brottsplatsen. I fjol började teatergruppen Elite med Häringe slott utanför Stockholm som bas, för att i år utvidga verksamheten. Företaget Romantik Hotel & Restaurang i Göteborg står också bakom en rad ”Mord & Mysterier” runt om i landet. Hittills beräknas 2000 personer ha deltagit i hundratalet föreställningar.

Med det ökande intresset har jag funnit tiden mogen att skriva en deckare om fenomenet och min höstbok 1995 utspelas kring ett sådant weekend-arrangemang. Vad händer om leken blir allvar?

Titeln är förstås given: Fredag Mördag Söndag.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22