Nu är han loss från kabel-tv och skriver igen

Dec 2nd, 2011 | By | Category: 2011-12 dec, Artikel

Av LEIF-RUNE STRANDELL

Under 90-talet kom it-polisen Bosse Norgren ut med fyra deckare med en polis (med datakunskaper) i huvudrollen. Den fjärde, Dödlig drift, filmades också. Men så blev det tyst från författare Norgren. Polisen Norgren intervjuades understundom i medierna. Men nu är författaren på banan igen, med en thriller som startar med tsunami-katastrofen i Thailand.

Bo Norgren“Jag måste ha ett flyt i mitt skrivande”, säger han. Och i slutet av 90-talet fann han sig sittande i en ny lägenhet där det fanns kabel-tv och en massa kanaler. Mycket titta, lite skriva.

Men 2006 hade förhållandena ändrats på nytt. Han bestämde sig för att börja på nytt. Skrivandet började med flera olika idéer. Alldeles enkelt var det förstås inte. Han fortsatte med samma huvudperson, Göran Ålund, men det dryga decenniet hade förändrat mycket. Hela Internet-boomen hade kommit, den nationella insatsstyrkan hos polisen hade flyttat från Stockholmspolisen till rikskriminalen. Han hade i ett manus som var på gång ett bank- och postrån i Bromma, men nu fanns kontoren inte kvar.

Tsunamin
Så skrivandet kom igång, han lämnade ett manus för att i stället knyta an till det arbete han hade efter tsunamin i Thailand där också svenska polisen deltog. Han fick den boken klar, och det är den som nu kommit ut, Dödens våg.

Dock var inte problemen slut där. Hans gamla kontakter på det förlag som gett ut de tidigare böckerna var inte kvar, och man tackade nej till manuset. Han försökte med fler men fick fler nej tack.

BöckerSkam den som ger sig: lika bra att ge ut själv, vilket han nu gjort. Han passade då också på att se till att han använde sig av sina rättigheter till de tidigare, så de är nyutgivna i nya upplagor med omslag som ansluter till den nya.

Marknadsföring
Bo Norgren inser, liksom många andra som ger ut på egna eller mycket små förlag: det är marknadsföringen som är problemet. Tack vare sina erfarenheter från att vara omhändertagen av ett förlag är det en del han bär med sig. När han började fick han Sam J Lundwall som mentor, och det han lärde sig då praktiserar han fortfarande.

I kort sammanfattning fick han skriva om sitt första manus flera gånger, med bok nummer två blev det hård redigering men med den tredje hittade redaktören bara skrivfel.

Alldeles ensam i arbetet nu är han dock inte. Hans fru får vara första läsare och hon har synpunkter.

“Hon är ett stort stöd, och hård i sin kritik, och hon korrekturläser också.” Men ibland kan han sakna stödet från en förlagsredaktör. Å andra sidan gillar han att ha full kontroll över hela processen.

Det brukar ju klagas på att korrekturläsningen blivit sämre i böcker och tidningar. Men i så fall är det inte en alldeles färsk erfarenhet. När Bosse Norgren gick igenom texterna från de gamla böckerna fann han en hel del korrekturfel.

Men marknadsföringen är alltså fortfarande ett bekymmer. Han har skickat ut ganska många recensionsexemplar, hört av sig till tv, blivit omnämnd i polistidningen.

BadkarsbildSkräckfyllt badkar
Han kan ju it, så det är inte konstigt att han klarat att ordna tryckfärdig layout. Han och hustrun har hjälpts åt med omslaget. På baksidan finns också en bild som föreställer en man som håller på att drunkna. Bilden togs hemma i badkaret med författaren själv som modell. Han fick ligga under vatten länge i flera omgångar till 36 bilder.

“Det var synnerligen ångestfyllt och jag svalde nog en och en halv liter badvatten under fotosessionen…”

Skrivandet har alltså kommit igång. Det manus han nästan hade klart innan han tog sig an tsunami-idén är nu färdigt och en tredje har han kommit en bra bit på. När han sålde sin kolonilott fick han en idé och arbetsnamnet är Arvsynd. Han funderar också på en bok med andra huvudpersoner som ska avslöja hur Palme-mordet egentligen gick till.

Det blir också en thriller, inte en faktabok…

Läs mer om honom och hans skrivande på hans egen webbplats: http://www.bonorgren.se/

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22