Nöjesredaktör gör succé med ”spökbok”

Sep 17th, 2009 | By | Category: 1997-2, Artikel

Av IWAN MORELIUS

Victor Davis, före detta ”show business editor” för engelska Daily Express och senare The Mail on Sunday, fick en stor framgång när hans thriller The Ghost Maker publicerades från året. Davis är en välkänd Fleet Street-journalist och boken var hans debut inom tjockare pärmar. Hans förläggare på Gollanncz brukar skämtsamt påstå att det tagit Davis 24 filmfestivaler i Cannes för att kunna skriva thrillern, som utspelas just där.

– Nåja, det är inte hela sanningen, berättar Davis för mig. Det ligger mycket annat arbete bakom boken också. Men innan jag bestämde mig för att skriva den har jag haft ett brokigt liv bakom mig. Jag har intervjuat hundratals filmstjärnor och fått höra otaliga, ofta otroliga, historier om många av dem. Jag har skyddat Robert Redford från en grupp beech-groupies, jag har dansat med Brigitte Bardot och bytt vitsar med The Beatles, som jag följde under deras sista USA-turné.

Davis har också varit utrikeskorrespondent.

– Jag var i Belgiska Kongo under det fruktansvärda blodbadet då president Patrice Lumumba dödades. Under två år arbetade jag för The Express Bureau i New York och täckte rasupploppen i Chicago samt marscherade med Martin Luther King genom Mississippi. Då blev jag utsatt för tårgasattacker och jagades av en beväpnad mobb. Jag hjälptes ut ur staden av en sheriff, som senare blev dömd för din delaktighet i mord på tre civila.

– Ett av de mest spännande uppdragen var när jag som utrikesredaktör flög till Miami, Florida för att kolla när orkanen Betsy drabbade staden. Jag höll på att blåsa bort.

Han berättar vidare:

– Jag deltog också i en spännande expedition till Anderna i Ecuador, på jakt efter världens skickligaste frimärksförfalskare. Jo, vi hittade honom.

Och så fort jag hann hem igen lyckades jag hitta och intervjua ett mordvittne som den engelska polisen förgäves försökt finna. Den gången var inte polisen så där över sig förtjust i mig.

The Ghost Maker är en skicklig variant på Frederick Forsyths Schakalen, fast långt ifrån någon kopia. Den handlar visserligen om en prickskytt med välkänt mål i hålkorset, men det är allt.

– Jag fick idén när jag läste om dagens aktuella hotbild mot Salman Rushdie. Jag kom underfund om att man i Whitehall har en teori om varför Rushdie fortfarande lever – att iranierna låter honom leva för att framstå som en varning till efterföljare. Skriv något liknande och du är död, är varningen. Detta är en del av intrigen i min bok.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22