Ninja: Gammal krigarmetodik som hamnade bland barnen

Mar 8th, 2010 | By | Category: 2006-1, Artikel

Ninja eller Shinobi kallades ett slags specialiserad kommandosoldat som man tidigare kunde hitta i det feodala Japan. För cirka trettio år sedan började böcker och filmer om dessa krigare dyka upp i västerlandet – först i USA och sedan i Europa.

Ordet Ninja är japanska och betyder osynlig person och det sammanfattar ganska bra den historiska ninjans arbetsmetod. Utan att upptäckas utförde dessa krigare spionage, sabotage och mord. Till sin hjälp hade ninjan en mängd olika redskap och likt samurajen en egen kod – Ninpo – att följa.

De stridstekniker som traditionellt utfördes av en ninja går numera under samlingsnamnet Ninjutsu, vilket innefattar både spionagetekniker och kampsport. Namnet på den kampsport och de attacktekniker som användes av en ninja kallas oftast för Taijutsu, ”kroppstekniker”. Den benämns också ”Ninpo Taijutsu”, ”Bujinkan” och namnen kan ha fler variationer.

Ninjan omges både historiskt och modernt av en tät mytbildning. Under feodal tid tillskrevs de övermänskliga och rent magiska egenskaper men deras viktigaste förmåga var nog att de tränats att behärska situationer då fienden var numerärt överlägsen. Denna bild präglar exempelvis Kurosawas film Sju samurajer.

Ninjorna själva var mycket intresserade av att sprida denna bild.

När shogunatet avskaffades 1868 fanns det inte längre plats i samhället för ninjaväsendet som då avskaffades.

Ninjan i populärkulturen

I populärkulturen av i dag finns alltså också ninjor, men de har blivit postmoderna. Bland deras urgamla redskap kan man nu hitta högteknologiska prylar à la James Bond. I serier, lättare böcker och filmer hittar man dessa japanska soldater ofta i New York. Trots moderniseringen är dock betoningen på tradition lika stark som någonsin tidigare.

Ninjans intåg i den västerländska populärkulturen skedde stegvis via 70-talets Kung fu-filmer som gjorde att amerikaner och européer började intressera sig för den estetik som fanns i gammal japansk stridskonst.

Ett decennium senare klev de in i 80-talets TV- och datorspel. Denna interaktiva underhållning gick att spela med en ninja som både hjälte och motståndare.

Och vem minns inte sköldpaddorna Ninja Turtles som under en period var ett måste för många barn.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22