Niklas Ekdal: Vårt svikna förtroende grund till deckare

Dec 19th, 2008 | By | Category: 2008-5, Artikel

Niklas Ekdal

Av LEIF-RUNE STRANDELL

Niklas Ekdal har skrivit över 5.000 ledarsidesartiklar i Expressen och Dagens Nyheter. Nu har han också skrivit en nutidsthriller med historisk anknytning. Titeln I döden dina män (Forum) kommer från Kungssångens fjärde vers, sällan sjungen.

Ledare har kallts för ”förhastade slutsatser huggna i sten”. I deckare ska man ju får reda på hur det verkligen gått till med allt mystiskt i berättelsen. I Niklas Ekdals bok får man, om man nu skulle tro på att den är en dokumentär, veta vilka som faktiskt ligger bakom Sveriges alla motgångar från 1600-talet och till nu.

Idén bygger på vad de flesta nyhetsjournalister fått uppleva: mångas förkärlek till konspirationsteorier. I verkligheten dyker de upp när något gått snett, som Palme-mordet, Estonia, ubåtskränkningar. Vi tillsätter kommissioner för att reda ut vad som gått fel, men som nation blir vi allt mer misstänksam.

Stort förtroende, stor besvikelse

En orsak kan vara att vi i Sverige har ett internationellt sett mycket stort förtroende för myndigheter, och vår besvikelse blir därför större när myndigheterna inte lyckas lösa gåtorna. Konspirationsteorier blir då en förklaring, och vi tror kanske att myndigheterna häller kräkmedel i spriten för att hindra oss från att dricka så mycket. Och visst kan man kräkas av sprit…

Sverige har ju också utvecklats från ett mycket fattigt, vidskepligt land på några hundra år till ett av de mest extremt moderna och ickereligiösa. Den här förändringen påverkar förstås kulturen.

Niklas Ekdal har läst historia så han hade grunden för sin thriller som tar sin början i 1600-talet. Då gällde ära och heder, ”nu har vi ersatt riddaren med en clown”. Det som i nutiden händer med militären, massmedierna och politiken, inte minst sådana diskussioner som FRA-lagen, kunde i boken han förklara med en gigantisk konspiration.

Själv tror han inte alls på konspirationer. Om 3–4 personer känner till en sak så går den inte att hemlighålla. Men i en bok kan man ju skildra människor som tror just på sådant (och som tror på mycket annat också). Och han har tagit ut svängarna med ett par väldigt egocentrerade huvudpersoner. En är Aftonbladetjournalist. Att välja Expressen kunde ju inte passa eftersom han arbetat fem år där. Han ville inte heller hitta på en fiktiv kvällstidning när det övriga faktamaterialet i boken var riktigt.

97 procent korrekt

– 97 procent av det historiska materialet är korrekt, försäkrar han. Dock inte de hemliga budskapen i tavlorna, som spelar en avgörande roll i berättelsen. Vill han ha dem rätt så får han smyga in på Nationalmuseum och måla dit dem.

Hur svenska myndigheter skulle reagera i en hastigt påkommen stor terrorkris vid ett veckoslut känns också otrevligt korrekt skildrat: nej, polisen har bara en bil att skicka och den är just nu på lägenhetsbråk, nej det är krångligt att kalla in personal på försvarsstaben under helgen, det blir övertid och måste förankras hos facket…

Niklas Ekdal har ett förflutet som analytiker på försvarsstaben…

Han har slutat sin fasta anställning på DNs ledarredaktion, men skriver krönikor. Fler böcker blir det. Närmast en essä om första världskriget. Till våren en bok tillsammans med en kollega om 100 viktiga historiska händelser i Sverige. Men gärna också en uppföljning till debuten, att få blanda fakta och fiktion.

Taggar: , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22