Nesser flyttar till USA när böcker lanseras där

Sep 9th, 2009 | By | Category: 2006-2, Artikel

Av INGER STRANDBERG

55-årige svenske deckarförfattaren Håkan Nesser flyttar i juni till New York i samband med att hans kriminalromaner ska lanseras i USA. Med sig när han lämnar lägenheten i centrala Uppsala tar han hustru, hund och katt.

Men han lämnar avtryck efter sig i Sverige. I april släppte Bonniers boken Människa utan hund, där Håkan Nesser introducerar en ny polis efter Van Veteren som icke längre jagar mördare. Den nye utredaren heter Gunnar Barbarotti och det återstår att se om han blir lika populär som Van Veeteren, om vilken Nesser sålt en och en halv miljon böcker i Sverige och dessutom fått dem översatta till 20 språk. Dessutom har nio av dem filmatiserats med Sven Wollter i kommissarierollen.

Nesser förnekar sig inte. Efter den fiktiva staden Maardam har han uppfunnit staden Kymlinge i Västergötland. Där uppstår ett familjedrama när fadern i en något störd familj fyller 65 och hans dotter samtidigt blir 40. Släkten har ett svart får – en man som varit med i en dokusåpa och dessutom skrivit en bok som gett Nessers bok en titel Människa utan hund.

Nesser hade tänkt skriva en roman, men så inträffar en sak i historien och han måste skriva in en polis, trebarnsfadern Barbarotti som har italiensk far och svensk mor. Som polis är han annorlunda, en grubblare som är osäker på vad han egentligen håller på med i sitt yrke.

Håkan Nesser tänker skriva ytterligare tre böcker om Gunnar Barbarotti och hoppas på att bilden av den personen ska klarna efterhand, precis som skedde med Van Veeteren.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22