Nazistarkiv en grund för thriller i 30-talsmiljö

Dec 19th, 2008 | By | Category: 2008-5, Artikel

svante kjellin

Av LEIF-RUNE STRANDELL

Ett historieintresse kombinerat med intresse för Göteborg ledde till att Svante Kjellin fick läsa ett arkiv från en ledande nazist i 30-talets Göteborg. Och den läsningen passade ihop med den bok som han under lång tid hade hållit på att skriva. Nu finns den att läsa, American Saga.

Arkivet, som nu finns på landsarkivet i Göteborg, erbjöds av änkan till mannen. Hon ringde Svante Kjellins vän göteborgianaexperten Bo E Björkström och frågade om det fanns intresse för makens efterlämnade material. Där fanns brev, tidningsklipp, noteringar och andra dokument från 30-talet och en bit in i andra världskriget som rörde hur Göteborgs ledande nazister agerade.

Varför hon ville skänka materialet till några som knappast var kända som nazister vet de inte, men det passade Svante Kjellin som tidsmarkörer i den bok han hållit på med. En hel del av bilden av bokens ledande nazist stämmer med den verklige mannen, men tillräckligt mycket är ändrat för att man inte utan god kunskap om den tidens Göteborg kan räkna ut vem det är. Det är ju ändå en roman, ingen faktafylld dokumentär.

Debut

Boken är Svante Kjellins litterära debut men han har skrivit skönlitterärt för byrålådan i nästan hela sitt liv, och han är 40-talist som så många andra. Men skrivit har han gjort i andra sammanhang, som journalist i Göteborg. Där arbetade han också på arkivet och blev därför den förste som fick dator för att kunna göra databassökningar för att skaffa bakgrund till tidningens artiklar.

Detta är bakgrunden till att han nu inte längre är journalist. När hela redaktionen skulle datoriseras så måste man ju ha en expert till hjälp. Och då räckte det med att ha jobbat med dator för att vara expert blev han ansvarig. Det ledde till att han öppnade eget som datakonsult, och det till att han också fick utbilda användarna.

Så nu delar han sin tid mellan utbildningar och skrivande, för när han för ett par år sedan fick lite mer ledig tid mellan uppdragen ville han se om han fick ordning på de olika utkast han skrivit i pauser i jobbet.

Planerad trilogi

Det blev mer organiserat skrivande 2007. Han fick klart den första delen i vad han hoppas blir en trilogi med samma huvudperson, svenskamerikanen Franclin Lundkvist. Manus till bok nummer två är klart och han har funderingar på hur berättelsen ska avslutas.

– Jag känner mig inte som författare, säger Svante Kjellin. Vem är egentligen författare?

Den första boken kan karakteriseras som historisk agentthriller. Huvudpersonen ska för amerikansk räkning få reda på vilka tyska vetenskapsmän som kan vara av intresse att ta över från nazisterna. Men Franclin är långt ifrån någon James Bond, och hans föregivna uppdrag, att ta reda på vem som är hans far och var släkten finns, blir efter hand allt mer viktig.

Det finns massor av dåtida lokalfärg och en rad kända göteborgare och andra dåtidens kända finns under båda rätta namn och romannamn, t ex den ovan nämnde lokale nazistpampen.

Människor och dåtid

Det var inte en thriller han försökte skriva. Det var mer människorna och dåtiden som var målet. De följande delarna kommer att ha mindre av traditionell spänningsgenre i sig, men han håller sig till dåtid. Bok två slutar 1941 och den tredje delen några år senare. Miljön blir inte heller Göteborg, mer Bohuslän, Norge och Skottland. För han är seglare, och för att det finns dramatik i ockupationen i Norge, och för att ha nu har goda källor i Skottland.

Det historiska roar honom. Han har den klassiska journalistutbildningen, oavslutade universitetsstudier, i historia, litteraturhistoria och statskunskap.

När boken var klar försökte han få den utgiven på de vanliga förlagen men efter korta avslag eller tystnad gav han upp. Det fick bli på eget förlag efter försök med webbförlagen (som inte levde upp till vad de lovat).

Det har sina nackdelar, tycker han. En bra förlagsredaktör hade kanske fått honom att stryka fler älsklingar ur manus. Nu får han ändå hjälp av tre vänner och släktingar som läser och tycker.

Ingen säljare

Det svåraste är dock att marknadsföra.

– Jag är ingen säljare och det är svårt att nå ut. Lokaltidningen i Mölnlycke, där han bor, har skrivit men inte de stora göteborgstidningarna.

Ändå är han inte främmande för att prova på annat än datorer och skrivande. Under en period försökte han sig på att ha får, grisar, kalkoner, kycklingar och kaniner (men inte alla på en gång).

Så det är mest via sin egen webbplats han når ut. Trots försäljningsproblemen ger han inte upp skrivandet. Han sitter hela arbetsdagar när han inte håller kurser.

För det är så oerhört roligt.
________
Till Svante Kjellins webbplats där det finns bilder med anknytning till boken och länkar där den finns att köpa: http://www.kjellin.se/

Taggar: , , , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22