Nätet versus bokhandeln

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-3, Artikel

Av LARS-ÅKE WICKSTRÖM

Jag har tidigare skrivit i DAST om svårigheten att sälja böcker som inte uppmärksammas, för sådana böcker efterfrågas inte bos distributionskedjorna. Detta gäller för varje liten bokförläggare och alla små bokförlag i hela Sverige. Jag använder mitt eget förlag som exempel.

Väl medveten om mina distributionsproblem gick jag med i BMI:s bokreakatalog för att få mina böcker tillgängliga i bokhandeln. För att kunderna skulle få en chans att provläsa före köp tog jag med min hemsidesadress i katalogen. Detta resulterade i e-brev från brydda bokhandelskunder.

Boken fanns i bokreakatalogen men ej i bokhandeln.

Jag är inte rätt person att klaga hos, när jag ingenting kan göra för att avhjälpa ett sådant problem mer än att sälja boken till kunden direkt ifrån förlag.

Nätkonkurrens mindre än väntat

Med en billig investering kan vem som helst med dagens teknik öppna en bokhandel på nätet. Nätkonkurrensen har visserligen inte blivit så stor mot de traditionella bokhandlarna som man först trodde, men allting har alltid en introduktionsfas. Om femtio år kan vi kanske se om de ökat sin omsättning. Än är de bara barn.

Men bokhandlarnas feghet gentemot små förlag resulterar i att de binder ris åt sin egen rygg. Nätbokhandlarna är nämligen många gånger överlägsna vad gäller lite udda litteratur. De Sades välkända böcker finns exempelvis oftast inte i den vanliga bokhandeln, men hos nätbokhandlarna brukar exempelvis klassikern Justine vara vanligt förekommande. Den ännu mer välkända Mein Kampf är en av världens mest omtalade böcker. Den finns oftast inte i den vanliga bokhandeln men hos nätbokhandlarna finns den och på flertalet högerextrema sidor kan man tanka ner den gratis.

Vad som hände när Den som berättar sanningen inte fanns i handeln var att jag fick agera som bokhandel. Bokhandlarna gjorde mig till en konkurrent.

Författare med tre titlar

Att små författare allt oftare förser sig med tre yrkestitlar kan man lätt se om man tittar på nätet. Författare, bokförläggare och bokhandlare börjar att bli allt vanligare, men min åsikt är att en författare inte skall behöva vara bokförläggare och bokhandlare.

Nu utgör ju inte heller författarna något hot mot bokförlag eller bokhandlare, men man får ju tänka långsiktigt vilket är något vi sällan gör i detta land. Upphovet till mitt eget bokförlag var att jag ville underlätta för debutanter.

Det säger sig självt att det är svårt att bli debutant om man skall behöva ha tre eller fler yrken.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22