Nästa Bond: Spanien tar tillbaka Gibraltar-klippan

Sep 5th, 2009 | By | Category: 1999-3, Artikel

Av IWAN & MARGARETA MORELIUS

1996 fick James Bond en ny pappa igen. Det var förlaget Gildrose Publications som valde Raymond Benson att fortsätta skriva om James Bonds äventyr sedan Ian Fleming dött och John Garner bestämt sig för att lägga av efter 14 romaner.

Innan han fick chansen att skriva om James Bond har han hittat på och designat ett stort antal videospel för Viacom New Media. Flera har vunnit priser, bland andra Are You Afraid of the Dark och The Tale of the Orpheo’s Curse, som är mystery/horror-spel, Dark Seed 2, ett science fiction/horror-spel samt The Indian in the Cupboard, som är ett spel för barn.

– Om de finns i Sverige vet jag inte, säger Benson.

Att skriva Bond-romaner är alltså relativt nytt för Raymond men han har ju haft med den gamle hjälten att göra förr. Han skrev en gång ett stort verk om James Bond och Ian Fleming betitlad The James Bond Bedside Companion (1984). Den boken är slutsåld sedan länge. Faktaboken nominerades för en Edgar när den kom ut i USA.

Benson är även huvudman för The Ian Fleming Foundation. Tidigare arbetade Raymond under många år med teater i New York, bland annat som regissör och kompositör.

Han är född i västra Texas och utbildades vid University of Texas innan han gav sig till New York för att bli någonting inom teatern.

Den senaste boken från Raymond Bensons penna heter High Time To Kill. Den är den första i en trilogi om Unionen – en ny kriminell organisation som Bond måste bekämpa. Första hälften av boken utspelas i Nepal. Nu har han för första gången berättat vad den nya boken kommer att innehålla.

– Det ska handla om en bisarr tjurfäktare som försöker ta Gibraltar från engelsmännen och ge klippan tillbaka till spanjorerna. Den blir inte heller lik de tidigare, utan en thriller av det slag man vanligen förknippar med Hitchcock eller gamle John Buchan.

I våras var Benson i Spanien för att samla material till nästa bok och DAST passade på att göra en intervju. Redan för flera år sedan fick spanienredaktionen brev från Raymond Benson i Chicago, där han berättade att han blivit utvald att skriva de kommande äventyren om superhjälten James Bond. Vi föreslog att han skulle ”sätta” en kommande thriller om Bond i Spanien.

Nu har det alltså blivit dags.

I Connerys bygder

Han passade på att göra sitt besök i samband med Bokmässan i Torrevieja i april. Där höll han föredrag och signerade böcker.

Lite senare hamnade Benson och DAST:s utsända på ett av de vackraste och mest exklusiva hotellen i hela Spanien, The Marbella Club Hotel. Sean Connery brukar bo där när han är i Marbella och spelar golf.

– Sean Connery är min absoluta favorit som Bond, även om jag också gillar Pierce Brosnan, säger Benson. Men Connery var den förste och jag minns fortfarande där pappa tog med mig på bio för att se Goldfinger. Fast Timothy Dalton var troligen den skådespelare som kom närmast Flemings beskrivning. I böckerna av honom är ju inte Bond särskilt kvick men mycket seriös. Jag försöker återföra figuren från slapstick till det Ian Fleming tänkte sig.

I verkligheten skulle Bond vara glad pensionär. Om man läser in honom kronologiskt har han fyllt 82.

John Cleese ny Q

Han hann med att berätta att den nya Bondfilmen The World is not Enough kommer att få premiär i november. Den blir Desmond Llwellyns svanesång – Q lämnar över till (tro det eller ej) John Cleese. Benson arbetar nu med att förvandla filmmanuset till en roman.

På Costa del Sol visades Benson runt i den berömda tjurfäktningsarenan i Ronda, Plaza de Toras. Den är den äldsta i Spanien och en av de mest berömda. Där ligger också tjurfäktningsmuseet, med minnen från alla berömda tjurfäktare och deras utrustningar.

– Efter det här kan jag lugnt åka hem. Jag har fått allt jag behöver och lite till för min bok, konstaterade Benson.

Fast det blev mer – bland annat ett besök på en tjuruppfödningsfarm, hästuppvisning vid Equestrian School of Torremolinos och givetvis Flamencodans. Ett besök i huset där Picasso föddes fanns även med på det digra programmet.

Bibliografi Raymond Benson:

Zero Minus Ten (Putnam 1997)

Tomorrow Never Dies (Boulevard 1997)

Blast From the Post (Playboy 1998)

The Facts of Death (Putnam 1998)

Midsummer Night’s Doom (Playboy 1999)

High Time to Kill (Putnam 1999)  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22