När vardagsbrottet blir grov kriminalitet

Feb 8th, 2008 | By | Category: 2001-2, Artikel

Det talas mycket om deckare som speglar var tid, men när det kommer till kritan handlar dessa “vardagsdeckare” oftast om otäckheter som inträffar mera sällan i vardagslivet. Seriellt våldtagna och mördade kvinnor är inte vardagsmat utan förekommer betydligt oftare i vardagsdeckarna.Får man tro Stephen King så är seriemord något som knappast fanns på 1960-talet, men som därefter blivit vanligare och spritt sig från USA ut i världen. Hur sant är det påståendet? Skulle Quick vara en svensk copycat? Tro det den som vill.

Jag kommer att tänka på det här med en deckare som speglar vår tid och när jag läser den danska kriminalassistenten och författaren Tove Nielsens hittills enda deckare i roman form. Den heter Og det var Danmark

… (Forlaget Skovlænge, 1993).

Cigarettsmuggling

Denna roman handlar om något så pass vardagligt som tre danskor vilka relativt småskaligt, men ordentligt organiserat ägnar sig åt att smuggla cigaretter över dansk-tyska gränsen i pensionärsbussar.

De åker fast!

Det här är nog den enda riktiga vardagsdeckare som jag har läst. Den handlar om den där tredjedelen av folket i ett tvåtredjedelsland, de som alltid har ont om pengar, är arbetslösa, har försörjningsplikt, lever på bidrag och bidragsförskott, är panka tio dar innan månaden är slut etc. De människor som lever i ständig kamp för att få ekonomin att gå ihop.

Med humor skildrar Tove Nielsen vardagsbrottslingarnas ansträngningar att göra sig gällande i en tillvaro där arga pensionärer (som själva smugglar fast i något mindre omfattning) blir förbannade för att bussen får göra långt uppehåll när tullarna lägger beslag på kvinnornas gods.

B.F.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22