När Ruth Rendell skrev i Husmodern

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-3, Artikel

BARBRO LINDBORG

Samma år som Ruth Rendell fyllde 40 fick hon från Sverige en pocketbok som måste ha fyllt henne med förvåning. Då kom nämligen ”Huset mitt emot” ut på Åhlén & Åkerlunds Förlag. På omslaget stod att det var en romansuccé ur Husmodern och att Ruth Rendell var författare.

Man kunde av innehållet begripa att Ruth Rendell gjort omfattande studier i Ålsten, gått på NK i Stockholm och besökt Söder och Gärdet, samt Gotland. Personerna bar någorlunda svenska namn. Det var imponerande – men märkligt. Ruth Rendell hade debuterat med ”From Doon with Death” 1964 som kom på svenska under titeln ”Vem var Doon” året därpå. Sedan var hon försvunnen från svenska boklådor fram till 1970, då ”Huset mitt emot” dök upp. I original heter den ”The Secret House of Death” och kom i England 1968. Den gick som följetong i Husmodern 1969 och i samband med detta ”flyttade” den för DAST okände översättaren (säkert på order från redaktionen) hela handlingen från England till Sverige. Detta var ingen ovanlig åtgärd då det handlade om mindre kända författare – och 1969 var det ganska få i Sverige som kände till Ruth Rendell. När det sedan blev en pocketbok behölls den förvanskade översättningen.

Under andra halvan av 70-talet började Ruth Rendell publiceras mer regelbundet i vårt land. Detta skedde för övrigt också genom att följetonger från populärpressen gavs ut i pocketform. Fast nu lät man historierna utspelas där Rendell förlagt dem från början.

”Huset mitt emot” har blivit intressant för samlare eftersom det är den enda översättningen av ”The Secret House of Death” och den kanske svåraste Rendell-romanen att hitta på svenska.

Det här är något antikvariaten börjat lära sig och priset blir därefter. Men den går att få tag på för någon krona eller så på loppmarknader – om man har tur.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22