När radion regerade En resa genom etern

Sep 9th, 2009 | By | Category: 2006-2, Artikel

Av AHRVID ENGHOLM

Fenomenet kallas OTR och har blivit enormt populärt genom Internet. Förkortningen står för ”Old Time Radio” – Äldre Tiders Radio. Det finns sajter, mejllistor, programarkiv och allt möjligt där ute på nätet, där man kan botanisera bland, ladda ned och diskutera äldre tiders radioprogram. Det rör framför allt gamla amerikanska radioprogram från Radions Guldålder från 1930-talet och fram till 60-talet innan TV slog igenom på allvar.

Men även svenska fans av gamla radioprogram kan numera få sitt lystmäte, sedan Sveriges Radio startat sin digitala nostalgikanal SR Minnen. SRM och andra nya specialkanaler sänds digitalt i etern via DAB (Digital Audio Broadcasting) men man kan också avlyssna dem över Internet. DABs framtid är idag osäker, men webradio blir en allt viktigare medium och nås enkelt av alla med dator och bredband.

Vi talar om radio från tiden före transistorn. Radioapparaten i ädelträ var som ett altare mitt i vardagsrummet. Inuti denna magiska maskin glödde radiorören svagt. Det var det litet bullrigare och dova AM-ljudet som hördes. Pappa satt och läste tidningen och mamma stickade.

Ungarna krängde på golvet medan de andlöst åhörde följetonghjältens senaste äventyr.

Skurken har stängt in Hjältinnan i en grotta. Vattnet stiger och Hjälten rusar fram genom natten i en kamp mot klockan… Missa inte nästa veckas episod!

Hyland och Stålmannen

Innan TV invaderade våra hem var radion kung. I Sverige var vi nog litet efter, eftersom vi länge hade bara en enda radiokanal, men det hindrade inte Hyland att härja eller Sven Jerring att plåga stackars barn med att sjunga. I USA var radio riktigt stort, med flera konkurrerande riksnät och otaliga lokala kanaler. Otroligt mycket programmaterial från radions guldålder finns sparat. Särskilt populära var följetonger med detektivhistorier, äventyr, rysare och science fiction.

Stålmannen sändes i kvartslånga avsnitt tre gånger i veckan under den här eran. Lyssnarna fick följa äventyren med Tarzan, Blixt Gordon, Dick Tracy, Green Hornet och många andra. En klassisk äventyrsfigur var The Shadow, som under en tid gestaltades av Orson Welles. Många minns än idag påannonseringens diaboliska ”Who knows what lurks in the heart of men? The Shadow knows!”.

Bland de absolut bästa inom science fiction-genren var programserien X Minus One från 50-talet, som dramatiserade berättelser av genrens mest kända författare som Asimov, Heinlein, Bradbury och många andra. Och apropå Orson Welles hade han på 30-talet sin radioteatergrupp. The Mercury Theatre, som faktiskt gjorde mycket mer än den omtalade dramatisering av HG Wells Världarnas krig. Man spelade även in Dracula, Sherlock Holmes, Dickens, Jules Verne och mycket annat.

Deckare och humor

Deckarserierna var populära. Vi kunde möta alla de stora namnen: Ellery Queen, Nero Wolfe, Philip Marlowe, Sam Spade, Charlie Chan, Mike Hammer, och många andra. Deckare passar bra för radio, då genren ofta är dialogtät. Kulor som viner, drinkglas som klirrar och nävar som smäller ger också bra ljudeffekter. Hjältarna kunde ibland spelas av något av de stora namnen, som Frank Sinatra eller Humphrey Bogart. Innan TV kom var det radio som gällde för att höras och märkas. Populära filmer gjordes ibland i radioteaterversioner, med originalskådespelarna. Det finns en radioversion av exempelvis Casablanca (manuset finns på www.geocities.com/emruf2/otr/sg1.html).

Ytterligare en kategori var humorprogram och ”talk shows”. Bob Hopes och Jack Bennys program var den absoluta eliten, men lyssnarna kunde också roas av kända namn som Abbott & Costello, Helan & Halvan, bröderna Marx, Danny Kaye, och många andra. Bland mina humorfavoriter finns BBCs The GOON Show med Peter Sellers och Spike Milligan, en galen, kvickkäftad slapstickserie som inte liknar något annat.

Man blir nästan rörd till tårar när man tänker på alla dessa gamla fina program – och de går att hitta ute på nätet som MP3-filer, ladda hem och lyssna. Det finns en hel del gratissiter där man kan botanisera (sök via Google), men också småförlag som för ganska billiga penningar säljer CD-skivor med program, oftast i MP3-format, så att en skiva kan rymma tiotals timmar. De småförlag som säljer skivor har dock ofta även avdelningar med gratisprov. Det är också vanligt att OTR-fans byter program med varandra, och för det finns det mejllistor och interaktiva nätforum.

Svenska program

SR Minnen är vårt svenska öra mot radiohistorien. Kanalen sänder 24 timmar om dygnet (gå in på www.sr.se ) och sänder program från 1940-talet och framåt. Enstaka tidigare program finns, men det var först på 40-talet dåvarande Radiotjänst fick bra bandningsmöjligheter sedan man fått tag på de moderna bandspelare tyskarna uppfunnit, som i Sverige kallades magnetofoner. Innan dess fick man spela in på raspiga lackskivor eller tunga stålband. (De amerikanska programmen, innan moderna bandspelare kom, sparades ofta på stora skivor som sedan sändes runt mellan radiostationer när programmen ”syndikatiserades”, dvs. såldes vidare till andra stationer.)

I den svenska radionostalgisk för den finns till exempel Mosebacke Monarki, där Hasse & Tage och många andra driver gäck med samtiden. Rysare var populära och vi har kunnat avnjuta serier som Kalla Kårar och Mannen i Svart. Man sänder Hylands hörnor och Karuseller, och reportage där Hyland är ute och wallraffar som brandman eller spårvagnskonduktör.

En populär serie är I plommonstop och paraply, komedi om ett antal klumpiga engelska politiker. Och vem minns inte gamla godingar som Lasse O’Månsson med Blå Tummen eller Pekka Langer med Natttuppen! Eller Dickie-Dick Dickens. Ett bra tips är att man skaffa sig programmet Total Recorder (för PC- eller liknande program med samma funktion) som man kan tidsinställa och sedan spelar det in webradioprogram för avlyssning vid valfri tid.

Krigstal och helikopter

Man kan hitta historiska dokument, som när den gamle folk partiledaren Gunnar Helén rapporterar från krigsslutet eller Winston Churchill håller tal, som får det att rysa i kroppen från en känsla av ödesmättnad. Man måste höra Churchills tal – dagens politiker framstår som små skolpojkar i jämförelse, på ett annat ställe hittade jag en amerikansk radiokanals hela dagsprogram, från dagen då japanerna anföll Pearl Harbor.

I ett program (som finns att avlyssna som fil på SR Minnens hemsida) från 1944 sitter ett antal experter och spekulerar om hur världen blir på 1980-talet. Bland annat trodde en forskare att alla tak i Stockholm skulle upptas av helikopterlandningsplatser, eftersom vi naturligtvis flyger till jobbet. Det kanske vore ett alternativ till trängselskatter?

Numera sitter jag ofta och lyssnar på något gammalt radioprogram. Jag skrattar med Hatte Furuhagen i den mosebaskiska monarkin eller njuter av hur Sidney Greenstreet som Nero Wolfe grillar ett motspänstigt vittne.

Ärligt talat! Om man slår på den vanliga radion hittar man bara 23 kanaler som dagarna i ända sänder samma gamla trista topplistepop. Via sådant som OTR och SR Minnen får vi däremot sann kultur, verkligt gedigen underhållning och ett eldorado för örat!

PS. Artikelförfattaren är intresserad av att nå kontakt med andra som gillar OTR, och finns på ahrvid@bredband.net  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22