När Perry Mason såg ut som Maurice Chevalier!

Feb 2nd, 2008 | By | Category: 2002-4, Artikel

Hans Sidén, skribent i Göteborg, har blivit en trogen och uppskattad medarbetare i DAST allteftersom han betat av deckare och annan underhållning i filmens värld. Här återkommer han med Perry Mason och han har en kul grej på gång som vi hoppas få med till 1/2003.

Earle Stanley Gardners romanfigur i 89 romaner, superadvokaten Perry Mason, är mest känd från tv-serien där han spelas av Raymond Burr (1917-1993) först mellan 1957-66 och sedan från 1985-93.

Men Perry Mason dök även upp som filmstjärna på 30-talet och speciellt intressanta är de filmer där Warren William (1895-1948) spelar Perry Mason. Den smarte Perry Mason som William spelar är så långt man gärna kan komma från Raymond Burrs frodige Mason.

Perry Mason i halmhatt

Perry Mason bär i de här filmerna halmhatt av den typ som Maurice Chevalier brukade använda och dessutom är han mycket sällan i en rättssal utan jobbar mer ute på fältet. Av de fyra Perry Masonfilmer Warren William gjorde visades bara den första och den sista på bio i Sverige: Mysteriet med den tjutande hunden (1934) och Mysteriet natten till torsdag (1937).

Warren William spelade även Philo Vance och The Lone Wolfi några filmer. Philo Vance är en privatdeckare skapad av författaren Willard Huntington Wright som skrev under namnet S.S. Van Dine. De Philo Vancefilmer med Warren William som visades i Sverige är Mysteriet med den hämnande Draken (1934) och Sherlock Holmes i kjolar (1939).

The Lone Wolf är den f. d. gentlemannatjuven Michael Maynard som kommit på bättre tankar. Lone Wolf skapades av författaren Louis Joseph Vance och de Lone Wolf-filmer med William som visades i Sverige är Fönstret över floden och Mysteriet Philip Jordan, båda från 1940.

När den första tv-serien med Perry Mason lades ner 1966 fick Raymond Burr direkt en ny tv-roll och började spela den rullstolsbundne kommissarie Robert Ironside i deckarserien, Brottsplats San Francisco som gick ända fram till 1975. Så när man 1973 skulle spela in en ny tv-serie om Perry Mason kunde Raymond Burr inte medverka utan huvudrollen gick i stället till den slätstrukne tv-skådisen Monte Markham. Det blev en flopp som lades ner efter bara 15 avsnitt. Den första tv-serien med Raymond Burr producerades i 271 avsnitt! Raymond Burr återkom sedan som Perry Mason i tv 1983 i den roll som han gjort till sin. Då handlade det om en serie med 26 spelfilmslånga avsnitt och produktionen pågick fram till Burrs död.

När Raymond Burr först skulle provspela för en roll i TV-serien Perry Mason hade han siktat in sej på att få spela Masons ständige motståndare, allmänne åklagaren Hamilton Burger, men den rollen som den evige förloraren gick i stället till William Talman. Under sina första år som tv-advokat förlorade Perry Mason bara tre av sina sammanlagt 271 mål.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22