När Helgonet blev Falken i Hollywood

Jan 14th, 2008 | By | Category: 2001-3, Artikel

Av Hans Sidén

Den elegante och cyniske engelske skådespelaren George Sanders spelade Leslie Charteris privatdeckare Simon Templar, mera känd som Helgonet, i en välgjord B-filmserie som det lilla Hollywoodbolaget RKO producerade 1939-1941.Titlarna var den i Sverige censurförbjudna The Saint strikes back (1939), Helgonet i London/The Saint in London (1939), Helgonets dubbelgångare/The Saints double trouble (1940), Helgonet reser till New York/The Saint takes over ( 1940) och Helgonet gör razzia/The Saint in Palm Springs (1941 ).

Av okänd anledning lämnade Sanders sedan över rollen till Hugh Sinclair som spelade Templar i ytterligare två Helgonetfilmer och slutligen spelade Louis Hayward Templar i den allra sista filmen i RKOserien som kom 1954. Det passade perfekt eftersom det var Louis Hayward som spelade Templar även i den allra första av RKO:s Helgonetfilmer, The Saint in New York ( 1938).

Noteras kan att den allra första och censurförbjudna Helgonetfilmen slutligen fick svensk premiär i TV 1974 under den vitsiga titeln Gott nytt mord!

Att George Sanders lämnade Helgonetserien kan knappast ha berott på att han inte tyckte om rollen som Templar för direkt efter det att han spelat in sin sista Helgonetfilm började Sanders 1941 spela in en serie om privatdetektiven Gay Lawrence kallad Falken som var en direkt kopia av Helgonet. Enligt uppgift blev det problem mellan RKO och Leslie Charteris eftersom författaren ansåg att filmversionerna inte följde hans romaner tillräckligt mycket.

RKO hittade då författaren Michael Arlens berättelse om en annan elegant privatdeckare som hette Gay Falcon (OSS! Gay är hans förnamn!!) och som kallades Falken och påminde mycket om Helgonet.

Att Arlen inte blev stämd av Charteris är förvånansvärt. George Sanders gjorde dock bara fyra Falkenfilmer och sedan lämnade han även denna serie.

Hans ersättare blev Sanders bror skådespelaren Tom Conway som i den fjärde filmen dyker upp i rollen som Falkens bror Tom Lawrence som tar över när Falken mördas av tyska agenter. Sedan fortsatte Conway att spela Falken i ytterligare 8 mycket underhållande små thrillers som precis som Sanders filmer var kryddade med humor. För humorn i Falkenfilmerna svarar dels Falkens hjälpredor/betjänter/ chaufförer med kriminellt förflutet och dels klantiga poliser.

Vackra kvinnor i knipa fullkomligt dräller det av i Falkenserien och ofta dyker det upp en ny alldeles i slutsekunderna och bönar om hjälp…

Några speciellt bra filmer i serien ar Falken i Hollywood där Tom Lawrence får hjälp att lösa ett mordmysterium av en jättetuff blond kvinnlig taxichaufför (spelad av Veda Ann Borg) och Falken reser västerut där Tom Lawrence hamnar i rena vilda västern. komplett med indianer.

Den frustrerade kommissarie Donovan, Falkens Nemesis i hela serien, kommer också till västern och följande dialog hörs mellan Donovan och hans närmaste man, den inte överdrivet smarte polissergeanten Bates som skickats ut för att förhöra några indianer.

– Har du pratat med indianerna? undrar Donovan.

– Jag förhörde dom i två timmar, säger Bates.

– Vad sa dom, frågar Donovan.

– Ugh, svarar Bates.

FALKENFILMERNA:

med George Sanders och Tom Conway

1. The Gay Falcon (1941)
Falken
mannen utan nerver

2. A date with the Falcon (1941)
Falken nära döden

3. The Falcon takes over (1942)
Filmen bygger på Chandlers roman Mord min älskling men huvudpersonens namn har ändrats från Philip Marlowe till Falken.
Censurförbjuden i Sverige!

4. The Falcon’s brother (1942)
Falkens sista bragd

5. The Falcon strikes back (1943)
Falken slår till

6. The Falcon and the co-eds (1943)
Falken får sista ordet

7. The Falcon in danger (1943)
Falken i fara

8. The Falcon in Hollywood (1944)
Falken
KHollywood

9. The Falcon in Mexico (1944)
Falken i Mexiko

10. The Falcon out west (1944)
Falken reser västerut

11. The Falcon in San Francisco (1945)
Falken i San Francisco

12. The Falcon’s Alibi (1946)
Falkens alibi

13. The Falcon’s adventure (1946)
Ej visad i Sverige!  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22