När Chandler fick bakläxa i Hollywood

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2002-2, Artikel

Av Hans Sidén

I Björn Fremers intressanta artikel Raymond Chandler i Hollywood i Dast 4/2001 nämner han det enda originalmanus Chandler skrev i Hollywood. Det var manus till Alan LaddthrillernBlå Dahlian, som ursprungligen var ett utkast en ny roman.

I Blå Dahlian från 1946 spelar Alan Ladd en sjöflygsofficer, kapten Johnny Morrison, som efter krigsslutet återvänder till Los Angeles tillsammans med sina två stridskamrater Buzz (William Bendix) och George (Hugh Beaumont).

Buzz har skottskadats och fått en metallplatta inopererad i bakhuvudet. Han tål inte hög musik och förlorar ibland minnet. Johnny är gift, men när han anländer till lägenheten pågår där ett vilt party och Johnny ser en man kyssa hans fru Helen (Doris Dowling).

Nattklubbsdirre

Mannen visar sig vara den skumme Eddie Harwood (Howard DaSilva), som driver nattklubben Blå Dahlian. Johnny klipper till Eddie och lämnar lägenheten. Nästa dag påträffas Helen Morrison mördad i lägenheten och Johnny blir efterlyst men håller sig undan för att kunna spåra upp mördaren. Hjälp får han av Harwoods fru Joyce (Veronica Lake) och resultatet är en mycket underhållande liten thriller med bra tempo och bitvis snärtig och rolig dialog.

Jag såg om filmen, innan jag skrev den här artikeln och trots att den är 56 år gammal, är det en njutning att se om Blå Dahlian, som jag genom åren säkert sett ett 10 tal gånger.

Alan Ladd är perfekt i sin roll och även om Raymond Chandler sa elaka saker om lilla blondinen Veronica Lake, så tycker jag att hon är perfekt som Joyce.

Bra är även stadige William Bendix och i Chandlers originalmanus var det Buzz, som under ett av sina anfall av minnesförlust dödat Helen.

Men när flottan fick höra talas om det här kontaktade amiralitetet Paramount, som producerade Blå Dahlian och förklarade att det här inte kunde accepteras, eftersom det skulle ge flottan dålig publicitet.

I stället fick Chandler introducera en ny mördare, den snokande hotelldetektiven ”Farsan” och slutscenen, där Chandlers manus lät Johnny och Joyce gå skilda vägar ändrades så att Johnny i stället säger adjö till sina två vänner och åker iväg med Joyce under det att Buzz och George går mot en närbelägen bar.

Chandler blev givetvis upprörd över att han tvingades skriva om sitt manus och kommenterade efteråt bittert.

– Paramount förvandlade en ganska originell thriller till en rutindeckare.

Blå Dahlian Oscarsnominerades 1946 i kategorin Bästa originalmanus.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22