Några rader om William McLeod Raine – Och vem är det nu, då?

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-1, Artikel

Av Gösta Gillberg

Varför inte börja med några bibanor? Eldorado, detta sägenomspunna lyckoland, till exempel. Från början var det myten om hövdingen, kungen, av ett rikt område i nuvarande Colombia, som vid sitt tillträde som regeringschef målades, inpudrades, med guldstoft och med fyra slavar for ut på en sjö och offrade guld och ädla stenar och sedan tvättade sig i det heliga vattnet. Detta var alltså El Dorado, den förgyllde, som blev symbolen för det rika land som conquistadorerna och många fler sökte och än idag söker.

Och så var det någon vitsmakare som kallade den rika och farliga amerikanska västern Helldorado. Så kom 1928 William Breakenridges självbiografi, en ganska tjock volym med detta namn. William Breakenridge var en av dessa legendariska lawmen som den så kallade Vilda Västern kunde visa upp. Han var bland annat i Tombstone när den likaledes legendariska striden vid OK Corral utspelades.

Ja, usch, ni skulle se de stela, fult målade träfigurerna där som föreställer bröderna Earp, Doc Holliday och Clantons, Det är så man mår illa. Hur i helldorado tror man i Tombstone att man kan locka turister dit med något sådant. Dessutom var Breakenridge inte författare till sin självbiografi. Den skrevs av William MacLeod Raine, men inte blev den sämre för det. Och så kom jag då in på huvudspåret.

William MacLeod Raine föddes i London 1871och kom till USA när han var tio år. Han gick i skola, arbetade på rancher och blev så småningom lärare och journalist och började skriva underhållningsromaner. Det blev naturligtvis mest västern även om en del kallar det värstern. Men jag tycker inte det. Hans romaner är goda skildringar av livet i ett nybyggarland. Visst finns där klichéernas good guys och bad guys samt rara flickor som finner rätt man, men miljön är den rätta västernmiljön. Här finns timmerflottning, gruvarbete, boskapsskötsel, bovar och banditer, allt man kan önska sig av en god western.

Hans sätt att uttrycka sig var kanske litet ”tungt” för oss senkomlingar, han debuterade som romanförfattare 1908, copyright 1907, men blev lättare allteftersom tiden led och vi med den. Man kan med nöje läsa även hans tidiga romaner om man håller i minne de årtionden de tillhör.

Som bekant innehåller många westerns gåtor och mysterier utan att vara deckare men han skrev åtminstone en ren deckare även om titeln, Tangled Trails, kan få en att tro att det är en western. På gränsen mellan western och deckare finns Bucky Follows a Cold Trail. Bucky i det här fallet är Bucky O’Connor som förekommer även i några andra romaner och är baserad på en verklig person. Raine skrev nämligen även en del faktaböcker om den så kallade vilda västern.

Westernälskare bör hålla ögonen öppna för William MacLeod Raine som avled 1954.

Ännu en bibana. En annan westernförfattare som skrev en deckare, en enda om jag hittat rätt, var Alan LeMay. Hans deckare heter One of Us Is a Murderer och utspelas i Amazonas. Den mest kända av hans 20-talet westerns är The Searchers som blev en av John Fords bästa filmer med John Wayne, på svenska Förföljaren, men även andra böcker filmades med Gary Cooper, Randolph Scott och Josh White (vem minns honom, den färgade sångaren som uppträdde även i Sverige?)  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22