Några rader om David Mather – och vem är det nu, då?

Jan 17th, 2008 | By | Category: 2001-4, Artikel

Av Gösta Gillberg

Ingen vet varifrån han kom och ingen vet vart han tog vägen. Ingen har i alla fall talat om det. Han var i sanning en gåtfull man, som gjorde skäl för sitt öknamn “Mysterious Dave”. Det lilla man vet om honom finner man i Lakes osannolika biografi om Wyatt Earp och en del gamlingars i Dodge City mer eller mindre tillförlitliga minnen och naturligtvis i gamla tidningsklipps lapidariska notiser. Det påstås att han var släkt i rakt nedstigande led med Cotton Mather. Denne levde runt sekelskiftet 1600-1700 och lär ha varit en stor amerikansk filosof och tänkare. Präst naturligtvis.
David Mather lär ha fötts någonstans norr om nuvarande New York på 1850-talet. Han dök upp i den så kallade vilda västern i tjugoårsåldern och påstås ha umgåtts med buffeljägare och boskapstjuvar och tågrånare. Han hade rykte om sig att vara en man som höll sitt ord. Hade han sagt, att han skulle döda någon så gjorde han det. I slutet av 1870-talet tjänstgjorde han som polis i Las Vegas, New Mexico, där han sköt och dödade en berusad järnvägsarbetare, som hotat honom med skjutvapen.
I början av 1880 dök han upp i Dodge City men återvände snart till New Mexico där han lär ha deltagit i en fritagning ur ett häkte, innan han fortsatte till Texas, där han anklagades för att ha rånat den kvinnliga innehavaren av ett så kallat hus i Dallas. Beväpnad med slaktarkniv och revolver jagade madamen honom till Fort Worth, där hon anhölls innan hon hann fatt Dave, som gripits på ett tåg och förts till häktet. Madamen släpptes efter böter, medan Dave fördes till Dallas och sedan släpptes.
Sa kom Dave tillbaka till Dodge City 1883 som assistant marshal vad nu det kan heta på svenska. Han lär inte ha varit speciellt uppskattad, dock var det en man som tänkte utnyttja honom.

Möte i den syndigaste staden

En dåtidens Billy Graham vid namn Johnson kom till Dodge och hade stor framgång. Dylika män har alltid stor framgång, vad det nu kan bero på. Det gick så långt att hans församling inte fick plats i kapellet, varför en stor danssalong utrustades med bänkar och en stor trälår fick bli predikstol. På den tiden ansågs Dodge, åtminstone lokalt, vara “Världens Syndigaste Stad” och Johnson lovade att omvända den syndigaste mannen där. Varför han utsåg Mysterious Dave Mather till denna ära är det ingen som förklarat, men han gjorde allt och nästan mer till for att få Dave till ett församlingsmöte. För att få vara i fred gav Dave så småningom efter.
Den gamla danssalongen och förtäckta bordellen blev fullsatt av troende och sådana som ville se Dave omvändas. Det predikades och sjöngs psalmer medan Dave satt på första bänk och så bad predikanten församlingen vittna.
En man reste sig och förklarade att han visste att han var frälst och skulle komma till himlen. En annan man sa, att han hade sett ljuset och nu kunde dö lycklig och få en plats i nästa värld. En av Johnsons medhjälpare sa, att om Dave Mather, den syndigaste mannen i världens syndigaste stad, kunde bli frälst, skulle han dö lycklig. Johnson och många andra instämde.
Dave reste sig och alla väntade under dödstystnad att få höra honom säga att han blivit frälst. Han harklade sig och sa:
– Jag tycker det är en underbar tanke och jag börjar med er. Jag ska hjälpa er på vägen dit upp så er själ inte hinner besudlas.
Han pekade på Johnson och drog sin revolver och började skjuta på fotogenlamporna, medan församlingen, med pastor Johnson i spetsen, hoppade ut genom fönstren. Dave stack revolvern i hölstret och gick därifrån, medan han syrligt förklarade, att alla de andra var förbannade hycklare.
Tillsammans med en herre vid namn Black öppnade Dave. som nu var deputy sheriff: en saloon som skulle utökas till danssalong. Det var nu han blev ovän med Tom Nixon som var assistent marshal. Ovänskapen berodde antingen på att Nixon hade en saloon mittemot Daves eller på att Dave försökte umgås – och kanske också gjorde det – med Nixons lagvigda. Klimax – i ovänskapen mellan Dave och Nixon – uppnåddes en sommarkväll 1884.
Dave stod uppe i trappan på utsidan av saloonen, när Nixon kom förbi och sköt ett skott men bommade. En träflisa träffade dock Dave och Nixon trodde att han hade dödat honom. Han kom underfund med sitt misstag när sheriff Sughrue grep honom och han ställdes inför rätta några dagar senare. Han släpptes, då Dave vägrade att yttra sig i fallet.

Samma kväll sköt Dave honom. Nixon gick utanför Daves saloon när Dave dök upp och skot honom i ryggen och gav honom ytterligare tre skott där han låg på planktrottoaren. Dave överlämnade sig och sitt vapen till sheriffen.
Dave ställdes inför rätta och efter diverse motsägande vittnesmål förklarade juryn Dave oskyldig.
Dave stannade kvar i Dodge City en tid och dit kom även hans bror Josiah Mather. De var inte inblandade i några våldsamheter förrän en söndag i maj 1885. när det uppstod gräl vid ett spelbord. En man vid namn John Barnes drog tydligen snabbare än någon av bröderna Mather, för hans första kula snuddade vid Daves panna, innan bröderna sköt och dödade honom.

Dödslista

Bröderna greps av sheriffen och släpptes mot en borgen på 3000 dollar. Tydligen frikändes de vid en senare rättegång. Mysterious Dave lämnade Dodge en tid men återvände med en “lista” på män som skulle dödas. Han var väl beväpnad med en hagelbössa, två revolvrar och ett Winchestergevär och rikligt med ammunition.
Marshal Bill Tilghman fick snabbt höra talas om Daves plan och ämnade komma åt honom utan att dödas eller döda honom.
Han kom underfund med att Daves hotellrum bara hade en utgång som ledde till en trappa på utsidan. Trappan bevakades och Dave kunde inte komma ut för att skaffa mat
I ungefär en vecka stod Dave ut, sedan viftade han med en näsduk och förklarade att han ville “prata”. Han fick till svar, att om han lämnade sina vapen i rummet och kom nedför trappan med händerna i vädret, skulle de eskortera honom till järnvägsstationen och se till att han kom med första bästa tåg. Dave lovade att aldrig återvända till Dodge City och sattes på tåget österut mot Kansas City. Någon har sagt att han var förklädd till kvinna på väg till tåget. Vart han tog vägen Från Kansas City lär ingen veta.
Det har påståtts att han så sent som 1922 tjänstgjorde vid “rödrockarna”, Kanadas ridande polis. Gjorde han det måste det ha varit under något annat namn än David Mather. Hans riktiga namn återfinnes ej i rullorna.
Och vart tog bror Josiah, som plötsligt dök upp, vägen?  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22