Mysteriet när Fantomen blev Dragos

Mar 4th, 2010 | By | Category: 2007-2, Artikel

Av Hans Sidén

Fantomen är den populäraste och mest seglivade av alla de tecknade seriehjältarna, åtminstone här i Sverige! Hemma i USA är han däremot nästan helt bortglömd.

Den maskerade tuffingen Fantomen i grå kroppsstrumpa, randiga badbyxor och mask utan ögon skapad av manusförfattaren Lee Falk och tecknaren Ray Moore gjorde svensk debut våren 1940 i Vecko-Revyn. Men när serien i juni 1942 dök upp i Svenska Dagbladet kallades den plötsligt och helt oförklarligt för Dragos – den mystiske mannen. Varför var länge ett mysterium. Nu är gåtan löst med hjälp av lite privat grundforskning, i första hand genom en kontroll av Svenska Dagbladet från 1942 på mikrofilm.

Känd för Mandrake

När Lee Falk 1936 introducerade Fantomen var han redan känd i seriebranschen hemma i USA, eftersom han 1934 tillsammans med tecknaren Phil Davis presenterat en annan klassisk tecknad hjälte, Mandrake. En mustaschprydd eleganting i hög hatt och försedd med käpp och slängkappa. Mandrake, assisterad av sin muskulöse svarte livvakt Lothar, kunde hypnotisera allt och alla och Mandrakes anletsdrag påminde mycket om Falks.

Namnet Mandrake kom från namnet på en uråldrig växt som på svenska kallas alruna. Den ansågs förr ha magisk kraft och det påstods att roten hade mänsklig form och att växten ”skrek” när man drog upp den ur marken.

Mandrakeserien kom till Danmark 1938 men lanserades då under namnet Dragos. Växten som gav Lee Falk inspiration till namnet på seriehjälten hette på latin Mandragora officinarum och det förkortades självsvåldigt av danskarna till Dragos. När Fantomenserien köptes in av Svenska Dagbladet 1942 förväxlades uppenbarligen Lee Falks Fantomen med Mandrake i dansk version.

Charmigt knölig stil

Lee Falks namn stod ju bakom båda och ytterst få nordiska tidningsredaktörer intresserade sig på 40-talet för tecknade serier. Nu blev Fantomen plötsligt Dragos, trots att Fantomen under sitt rätta namn, tecknad i Ray Moores enkla och charmigt ”knöliga” stil redan härjat i Vecko-Revyn i två år. Serien fortsatte sedan som Dragos i Svenska Dagbladet och bytte namn till Fantomen först 1980.

Serien publiceras fortfarande i Svenska Dagbladet och är inne på sitt 64:e år, ett svårslaget rekord!

Den som vill veta mer om Fantomen rekommenderas websidan www.deepwoods.org som innehåller massor av intressanta fakta om Fantomens karriär i Sverige som fortfarande rullar vidare efter över 66 år.

Tidningen Fantomen, som startade 1950, kommer fortfarande ut och dessutom publiceras även sedan 1994 Fantomen-Krönikan fyra gånger per år. Men genom åren har Fantomens äventyr även gått att följa i ett 25-tal dagstidningar.

Men så rolig som Fantomen ibland var på 40-talet, så rolig blev serien aldrig senare. Speciellt kul var det, när Fantomen/Dragos flickvän Diana fick besök av sin frispråkiga mamma. Hon ansåg att dottern borde försöka hitta en mindre excentrisk beundrare än en, som bar mask och åtsittande trikåer.

Svärmors tunga

– Hon har en tunga vass som en kniv, suckar Fantomen/Dragos i Tempelruinens hemlighet, det äventyr, som inledde serien i Svenska Dagbladet. Här letar Dragos efter Diana, som under en flygtur försvunnit någonstans i Sydamerika. Iförd överrock, hatt och solglasögon för att dölja sin hjältemaskering sitter han och hunden Devil ombord på ett passagerarplan. Flygvärdinnan försöker förgäves få Dragos att ta av sig hatt och överrock, han avböjer vänligt och frågar, om han kan få en fallskärm! Flygvärdinnan berättar detta för en av piloterna, som säger:

”Det är väl en stackare, som är flygrädd.

Låt honom få en fallskärm att ha i knät!” I nästa serieruta ses en passagerare titta ut genom kabinfönstren och säger. ”Titta, han tog hunden under armen och hoppade!”

Tyvärr blev den originalet ovanligt trogna Fantomenfilmen med Billy Zane från 1986 inte någon succé. Förmodligen för att den inte var tillräckligt våldsam för att tilltala den amerikanska biopubliken.

Men en annan orsak är att Fantomen som tecknad serie idag är sällsynt förekommande i amerikansk press. Det här stod klart när man skulle marknadsföra den nya Fantomenfilmen och det visade sig att många i USA trodde att det rörde sig om en filmversion av Andrew Lloyd Webbers musikal The Phantom Of The Opera.

En planerad serie med flera nya Fantomenäventyr blev därför aldrig av.

Fantomen filmades första gången 1943, en seriefilm i 15 actionladdade 20-minutersavsnitt med Tom Tyler i huvudrollen. Båda Fantomenfilmerna finns på DVD.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22