Motsträvig kommissarie kommer igen

Sep 16th, 2009 | By | Category: 1998-1, Artikel

Av LEIF-RUNE STRANDELL

Lennart Lundmark i historisk miljö: Restaurant Gamla Bysis i Stockholm, det gamla bysättningshäktet. Det var hans debut som talare som kriminalförfattare, och det skedde hos Sällskapet Deckarvännerna.

Redan de gamla grekerna, påpekar historikern Lennart Lundmark, Aristoteles nämligen, höll diktarens kost som sannare än historikerns. Så alldeles fel att historiedocenten numera lämnat det akademiska för att i stället leva som författare och journalist.

Men också det är en återkomst. Han var journalist innan han blev historiker, och som journalist arbetade han också som korrekturläsare, så han är van vid att det skall vara korrekt i detaljerna.

Lennart Lundmark har alltså skrivit mycket innan han kom in i deckarvärlden.

Under den akademiska tiden blev det flera fackböcker, bl.a. om tidsuppfattningen under olika epoker, Tiden är bara ett ord, vilket val skulle kunna vara ett lockande tema också i spänningsgenren.

För två år sedan kom hans första roman, Villfarelsens tid, och nu Den motsträvige kommissarien som utspelar sig strax efter mordet på Gustaf III.

Befrukta historiskt skrivande

– Jag började skriva skönlitteratur för att pröva och befrukta det historiska skrivandet, säger han, och hänvisar till Aristoteles. För vad är sant?

”Det är så bra för att det är så sant”, sade en dam som läste Margit Sandemos böcker om Isfolket. Historikern protesterade. Men damen pekade i boken och sade: ”Här står det om en barnafödsel och precis så är det att föda”.

Så författare till historiska romaner skriver om det som skulle kunna ha hänt.

Lennart Lundmarks kommissarie inte bara skulle kunna ha existerat – en kommissarie med mycket stora likheter med huvudpersonen i boken har existerat: Isak Reinhold Blom fick Akademiens stora pris för en dikt, blev både justitieråd och kom in i Akademien, men inte mycket gott sades om honom efter hans bortgång.

Strävan från brottet

Vi får väl se hur Lundmarks motsträvige kommissarie lyckas i sin strävan bort från brotten.

Han återkommer nämligen, lovar författaren.

De historiska fakta som finns i boken är korrekta, men tidsperioden är inte Lennart Lundmarks specialstuderade.

Som författande historiker är han inte ensam, och han har märkt att flertalet kolleger liksom han själv helst väljer en period de inte kan alltför mycket om. Det verkar vara lättare att skriva lättsamt om man kan ta en del detaljer i farten. Docenten slipper hålla föreläsning för läsaren.

Historiska detektiver vanliga

Historiker är ju vana att ta fram dolda fakta och hitta källor, påpekar Lennart Lundmark. Därför är det inte heller förvånande att det finns historiker som problem lösande hjältar i flera deckare.

I Sverige har vi till exempel Paul Kennet hos Rönblom och Einar Bure hos Maria Lang.

Men om författare Lundmark letar i sin egen bakgrund finns alltså fler motivkretsar än de historiska.

Förutom journalistiken har han också varit till sjöss och varit krogmusiker. Och 33 år inom den intrigfyllda akademiska världen kan säkert också ge stoff.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22