Mötet med Metaluna-mutanten från SG-filmen Rymdens Demoner

Sep 25th, 2009 | By | Category: 2007-3, Artikel

HANS SIDÉN

Artikelförfattaren (till höger) med huvudet till sin ungdoms favoritfilmmonster, Metaluna-mutanten från Rymdens Demoner. bilden tagen hemma hos Mr Science Fiction, Forrest J. Ackerman i september 1979.

Plötsligt fick jag efter 24 år återse Metaluna-Mutanten, eller åtminstone den viktigaste delen, det groteska jättehuvudet med hjärnan synlig och stora tomma ögonhålor.

Det här var filmmonstret som jag första gången konfronterades med på biografen Rialto (nu ett minne blott) vid Järntorget i Göteborg vid premiären måndagen den 21 november 1955.

Mutanten från Metaluna dök upp i skräckfilmsspecialisterna Universals för sin tid mycket påkostade och tekniskt avancerade science-fictionäventyr i färg Rymdens Demoner. Filmen gjorde så starkt intryck på mej att jag återvände till Rialto redan lördagen den 26 november för att se den en gång till.

Rymdens Demoner heter i original något så poetiskt som This Island Earth (denna ö kallad Jorden) och bygger på en följetong av Raynond F. Jones som gick i science-ficdiontidskriften Thrilling Wonder Stories 1952 men omarbetades och gavs ut i bokform 1953 och som kom i svensk översättning 1954 med titeln Universum Ockuperat. Men en svensk filmtitel 1955 skulle när det gällde fantasifulla äventyr vara något rafflande och så blev det Rymdens Demoner.

Påpekas bör dock att Metaluna-Mutanten INTE förekommer i Jones roman utan är ett påhitt av filmens manusförfattare, kanske på uppmaning av Universals direktörer som ville att bolaget skulle leva upp till sitt monsterförflutna. Utomjordingen Exeter heter i romanen det mindre exotiska och krångliga Jorgasnovara. Enligt Exeter är mutanterna framavlade för att hjälpa och assistera Metalunainnevånarna.

Huvudrollerna i filmen spelas av Jeff Morrow, Rex Reason och Faith Domergue. Morrow, med extra hög panna och vitt hår, spelar vetenskapsmannen Exeter som färdats miljoner ljusår från sin hemplanet Metaluna för att handgripligt be några jordiska kollegor om hjälp för att rädda sin värld från att förintas av ett skoningslöst krig som pågår mellan Metaluna och grannplaneten Zhagon.

Reason som vetenskapsmannen Carl Mechan kidnappas tillsammans med en rad andra vetenskapsmän, inklusive den vackra hjältinnan doktor Ruth Adams spelad av Faith Domergue. Carl och Ruth förs till Metaluna i Exeters väldiga rymdskepp men kommer för sent.

Skrämmande varelse

Den svenska affischen

Den läskiga mutanten är en skrämmande, insektsliknande varelse med ett stort huvud där hjärnan ligger utanpå, stora otäcka ögon utan pupiller plus långa armar med vassa gripklor. När Metaluna slutligen håller på att gå under av det ständiga projektilangreppet från Zhagon hjälper en svårt skadad Exeter (efter en dust med en sårad Metaluna-Mutant) Carl och Ruth att återvända till Jorden med det stora rymdskeppet. Men under hemfärden dyker den skadade Mutanten upp igen och ger Faith Domergue chansen att agera ”scream-queen” i klassik stil (tänk Fay Wray i orginal-King Kong!). När rymdskeppet slutligen når Jorden skickar Exeter iväg Carl och Ruth i det lilla flygplan paret använde i filmens början när de ”strålades” ombord på rymdskeppet i bästa Star Trekstil. Sedan störtar den döende Exeter avsiktligt ner sitt rymdskeppet i havet.

Metalunamutanten som naturligtvis inte har några repliker i filmen spelades av en stuntman och den otympliga men kusliga maskeringen kostade Universal 20.000 dollars och skapades av den stab som filmbolaget hade i sin speciella, och genom åren flitigt använda ”monsterverkstad”. Frankensteins monster, Varulven, Mumien och utomjordingen i Invasion från Mars, jättebönsyrsan i Kontinent i panik och jättespindeln i Tarantula för att inte tala om gälmannen i Skräcken i Svarta Lagunen och de båda fortsättningsfilmerna Monstret tar hämnd och den i Sverige aldrig visade The Creature Walks Among Us för att nämna de mest kända.

Mitt återseende med Metaluna-Mutanten skedde i september 1979 i Hollywood när min fru Helen och jag hälsade på och under några dagar bodde hos min gamle brevvän, science-fictionlegenden Forrest J. Ackerman som jag haft kontakt med sedan 1957 och som tidigare, sommaren 1979 hade hälsat på mej i Göteborg. Då hade han omedelbart inviterade mej och min fru till sitt hem i Los Angeles. En stor magnifik vit villa i Hollywood Hills, en gång ägd av filmskådespelaren Jon Hall, känd från en rad exotiska äventyrsfilmer på 40-talet.

Ackermans villa plus tre garage var proppfulla med gammal rekvisita från science-fiction och skräckfilmer från 30-talet framåt, plus böcker och science-fictiontidskrifter och var ett veritabelt museum. Det var visserligen bara huvudet som överlevt av Metaluna-mutanten men när jag såg in i dess stora sorgsna (tyckte jag) ögonhålor undrade jag stillsamt om monstret kanske kände igen mej från vårt första möte på biografen Rialto 24 år tidigare.

Jag hade ju trots allt sett filmen två gånger på en vecka!

Men filmmonstret reagerade inte. Kanske hade han dåligt minne eller också svårt för att komma ihåg hur vanliga människor såg ut.

Han kanske tyckte att vi såg likadana ut allihopa…

Meta-mutanten himself.

FOTNOT: Det finns ett litet ledsamt efterspel i fallet Forrest J. Ackerman, av sina vänner mest kallas ”Forry” eller Mr. Science-Fiction”. Han är också mannen som myntade begreppet ”Sci-Fi”, en behändig förkortning av det krångliga science-fiction. I 25 år var Forry redaktör för den unika tidskriften Famous Monsters of Filmland men någon gång på mitten av 90-talet drogs han in en en process om rättigheterna till tidningsnamnet, förlorade och tvingades lämna sitt hem och sin enorma samling prylar, böcker, tidskrifter och ett bildarkiv med flera tusen filmfoton.

Vad som senare hände med alla de oskattbara prylarna han samlat under hela sitt liv är inte känt.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22