Mordet på Orientexpressen kom till på hotellet i Aleppo

Sep 17th, 2009 | By | Category: 1997-2, Artikel

Det ligger ett gammalt hotell som heter Baron i staden Aleppo i Synen. Det vittrar men försöker leva på de gamla anorna trots att det är stilla och tomt i matsalen där de gamla sidendukarna på borden är lappade.

En vinter på 10-talet satt Agatha Christie på hotellets terrass och skrev boken Mordet på Orientexpressen.

Detta tåg finns inte mer, men hotellet står kvar. Det byggdes för något mer än hundra år sedan i venetiansk stil, eftersom allt runt Medelhavet på den tiden skulle byggas så.

Fast det är klart – hundra år är en droppe i tidens hav i Aleppo som i konkurrens med Damaskus är världens äldsta stad.

Det är fler än Dame Agatha som författat på Hotel Baron: här satt Lawrence av Arabien och skrev sina nu världsberömda brev i rum 214. 1934 kom svenske kronprinsen hit för att kurera illamåendet efter en resa med Orientexpressen. Det var innan han blev kung Gustav VI Adolf. Med sig hade han prins Bertil och prinsessan Ingrid.

Innan det byggdes hotell i Aleppo (det första kom till 1882) låg alla resande på madrasser i karavanserajerna, rätt intill kamelerna för värmens skull när vinterkylan bet.

I öknen i närheten finns också några gamla bysantinska ruinstäder. De övergavs redan på 1200-talet när mongolerna kom stormande.

Hotellet är ganska tomt. Det kommer inga författare och kronprinsar till Aleppo längre. Fast risken för mongolangrepp är liten numera.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22