Mikael Niemi: Etniske författaren drar tårögd ut i världsrymden

Mar 13th, 2010 | By | Category: 2004-4, Artikel

Av Åsa Pettersson

Likt den fiktive boxaren i Sylvester Stallones gestalt kom Mikael Niemi in på parnassen och sopade rent. Med boken Populärmusik från Vittula blev han berömd, prisbelönad (Augustpriset 2000), såld i över 800.000 exemplar enbart i Sverige och fick romanen översatt till 28 språk.

Nu har den historien också blivit film, regisserad av iraniern Reza Bagher. Det är helt i sin ordning menar författaren. Eftersom han är tornedaling – ett bortglömt folk med ett eget litet språk, mienkieli – är det inte mer än rätt att en man med ett annat utanförskap gjort filmen. Den hade galapremiär i Sporthallen i Pajala i slutet av september.

Roman som lockar turister

För Pajala har romanen blivit ett turistiskt uppsving. Turistbyrån har tryckt en karta som heter I Mikael Niemis fotspår på svenska, finska, holländska, tyska och engelska.

Det har anlänt så många nyfikna att det tillkommit arbetstillfällen i Tornedalen.

I höst har Niemis förlag Norstedts släppt med ytterligare en bok av honom. Den heter Svålhålet och är något av en science fiction-historia fylld av noveller – åtminstone utspelas den mestadels i rymden där titeln är tagen från en märklig krog befolkad av sunkiga och avvikande varelser.

Innan den skrevs hade han satt sig ner och försökt åstadkomma något som skulle kunna bli en uppföljare till sin stora succé. Han visste ju att han var en duktig skrivare, det bevisades av försäljningssiffrorna. Att prisas och bli rik för en stor fara med sig.

Det gällde att skriva något som var lika bra, lika folkligt och med lika stor potential för utlandet.

Det tråkigaste av allt var, har han sagt, att det inte var roligt att jobba längre. Det märktes i texten och författaren var självkritisk och så åkte hela manuset i papperskorgen.

Det är många som tror att Populärmusik från Vittula var Mikael Niemis debut. Inget kan vara felaktigare. Han hade hamrat fram diktsamlingar, romaner och barn- och ungdomsböcker samt tretton pjäser dessförinnan utan att göra något större intryck på omvärlden. Hans royalties gav inte mycket i plånboken utan han gjorde som de flesta författare nedanför penningelitens skrivarskrå – försörjde sig på att åka runt och berätta om sitt författande i skolor och på bibliotek. Det slipper han nu.

Joggar och lirar gitarr – inte samtidigt

Mikael Niemi är född 1959. Som ung flyttade han från Pajala och Tornedalen och hamnade först i Umeå och sedan i Nynäshamn och Luleå. Men nu är han tillbaka i en gul villa i Pajala bland familj (hustru Eelkje och tre barn), släkt och vänner och behöver bara ta på sig författarkostymen när han emellanåt måste söderut.

Hemma kan han göra det han vill – jogga som en galning, bada bastu, spela gitarr, jaga och åka skidor.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22